‘Pentagon-stafchef vreesde dat Trump China zou aanvallen en probeerde dat te voorkomen’

Mark Milley. © Reuters

Een topman van het Pentagon was zo bezorgd over de mentale toestand van Donald Trump in de laatste dagen van zijn ambtstermijn dat hij in het geheim stappen zette om een oorlog met China te voorkomen. Dat schrijven journalisten van de Washington Post in een boek dat de komende dagen zal uitkomen.

De stafchef van het Amerikaanse leger, generaal Mark Milley, nam het initiatief om zijn Chinese ambtgenoot te bellen om hem te verzekeren dat de VS China niet zouden aanvallen. Dat schrijven Bob Woodward en Robert Costa van de Washington Post in hun boek Peril.

Toen de Amerikaanse inlichtingendiensten vaststelden dat China een aanval van de VS mogelijk achtte, belde de stafchef generaal Li Zuocheng twee keer op, op 30 oktober, kort voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, en op 8 januari, twee dagen nadat aanhangers van Trump het Capitool hadden bestormd.

‘Generaal Li, ik wil u verzekeren dat de Amerikaanse staat stabiel is en dat alles in orde komt,’ zei hij tegen hem in het eerste telefoongesprek, volgens het boek. Dat is gebaseerd op de anonieme verslagen van 200 Amerikaanse functionarissen. ‘We zullen jullie niet aanvallen of militaire operaties tegen jullie uitvoeren.’

Daarnaast riep Milley de staf bijeen om te benadrukken dat als Trump de opdracht zou geven om over te gaan tot een nucleaire aanval, hij eerst geïnformeerd moet worden. Hij vroeg ook de toenmalige directeur van de CIA, Gina Haspel, en het hoofd van de militaire inlichtingendienst, generaal Paul Nakasone, om het grillig gedrag van de toenmalige president in het oog te houden.

Volgens passages die door de Washington Post en CNN zijn gepubliceerd, heeft generaal Milley zijn plaatsvervangers ook laten beloven dat zij na de verkiezingsnederlaag van de Republikeinse president op 3 november niet onmiddellijk zullen gehoorzamen aan een extreem bevel van Donald Trump, ook niet over het gebruik van kernwapens.

‘Sommigen vinden dat Milley zijn boekje te buiten is gegaan en zichzelf buitensporige bevoegdheden heeft gegeven,’ schrijven de auteurs van Peril. Maar hij was ervan overtuigd dat hij het juiste deed, zodat ‘er geen historische breuk in de internationale orde zou komen, geen toevallige oorlog met China of anderen zou ontstaat, en dat er geen kernwapens zouden gebruikt worden,’ voegen zij eraan toe.

Partner Content