Al-Shabaab-leider Adan Garar, het brein achter de aanslag op een winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi, is gedood door een Amerikaanse drone-aanval. De man kwam al op 12 maart om het leven, maar het Pentagon maakte het nieuws nu pas bekend.

Vergelding

Het Amerikaanse leger voerde vorige week een drone-aanval uit boven het zuiden van Somalië. Toen al rezen er geruchten dat Garar het doelwit van de actie was. De aanval vond plaats in de buurt van Dinsoor, op 240 kilometer van de Somalische hoofdstad Mogadishu.

Garar zat in 2013 mee achter de grootschalige gijzeling in het Westgate Mall in Nairobi. Daarbij kwamen 67 mensen om het leven. De aanslag gold als vergelding voor de deelname van Keniaanse militairen aan de interventie door de Afrikaanse Unie (AU) tegen de terreurgroep Al-Shabaab.

Afrikaanse Unie

Het is al de tweede maal op korte tijd dat een kopstuk van de Somalische terreurorganisatie wordt omgebracht. In december doodde de VS Tahlil Abdishakur.

Al-Shabaab werd in 2011 door de vredesmacht van de Afrikaanse Unie (AU) uit Mogadishu verdreven, maar controleert nog steeds grote delen in het midden en het zuiden van het land. (AVE)

Al-Shabaab-leider Adan Garar, het brein achter de aanslag op een winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi, is gedood door een Amerikaanse drone-aanval. De man kwam al op 12 maart om het leven, maar het Pentagon maakte het nieuws nu pas bekend. Het Amerikaanse leger voerde vorige week een drone-aanval uit boven het zuiden van Somalië. Toen al rezen er geruchten dat Garar het doelwit van de actie was. De aanval vond plaats in de buurt van Dinsoor, op 240 kilometer van de Somalische hoofdstad Mogadishu. Garar zat in 2013 mee achter de grootschalige gijzeling in het Westgate Mall in Nairobi. Daarbij kwamen 67 mensen om het leven. De aanslag gold als vergelding voor de deelname van Keniaanse militairen aan de interventie door de Afrikaanse Unie (AU) tegen de terreurgroep Al-Shabaab. Het is al de tweede maal op korte tijd dat een kopstuk van de Somalische terreurorganisatie wordt omgebracht. In december doodde de VS Tahlil Abdishakur. Al-Shabaab werd in 2011 door de vredesmacht van de Afrikaanse Unie (AU) uit Mogadishu verdreven, maar controleert nog steeds grote delen in het midden en het zuiden van het land. (AVE)