Enrique Peña Nieto, de kandidaat van de Partido Revolucionario Institucional (PRI), is de overwinnaar van de presidentsverkiezingen in Mexico. De kandidaat van de partij die 71 jaar lang, van 1929 tot 2000, de touwtjes in Mexico in handen had, behaalde een score van ongeveer 38%. Aftredend president Felipe Calderon erkende ondertussen de zege van Nieto.

Overtuigende zege

Net als in 2006 eindigde de linkse kandidaat Andres Manuel Lopez Obrador op een tweede plaats. Hij haalt ongeveer 31%, ondanks de peilingen die hem de zege verzekerden. Zoals gebruikelijk in Mexico ging de stembusgang gepaard met verdenkingen van fraude en het kopen van stemmen. Obrador wenste daarom de resultaten voorlopig niet te erkennen. Hij zal dat pas doen wanneer ze volledig zijn.

Huidig president Felipe Calderon mocht zich niet meer kandidaat stellen voor deze verkiezingen. De kandidate van zijn Partido Accion Nacional (PAN), Josefina Vazquez Mota, moest het stellen met een derde plaats.

Breuk met verleden
De 46-jarige, niet onknappe Nieto moet het "jonge en frisse" gezicht zijn van de PRI, een partij die synoniem stond met corruptie en vriendjespolitiek. Hij nam expliciet afstand van dat duistere verleden. "Dit is een nieuwe generatie en we zullen niet terugkeren naar het verleden", zei hij tijdens zijn overwinningsspeech. "In het pluralistische en democratische Mexico van vandaag heeft iedereen een plaats."

Wat de oorlog tegen de drugs betreft zal zijn beleid niet van het harde optreden van Calderon afwijken. Hij wil zelfs nog meer geld in die strijd pompen.

Nieto moet wel nog even wachten voor hij in het presidentiële pluche mag zetelen. De machtsoverdracht staat pas gepland voor 1 december. (Belga/GM)

Enrique Peña Nieto, de kandidaat van de Partido Revolucionario Institucional (PRI), is de overwinnaar van de presidentsverkiezingen in Mexico. De kandidaat van de partij die 71 jaar lang, van 1929 tot 2000, de touwtjes in Mexico in handen had, behaalde een score van ongeveer 38%. Aftredend president Felipe Calderon erkende ondertussen de zege van Nieto. Overtuigende zege Net als in 2006 eindigde de linkse kandidaat Andres Manuel Lopez Obrador op een tweede plaats. Hij haalt ongeveer 31%, ondanks de peilingen die hem de zege verzekerden. Zoals gebruikelijk in Mexico ging de stembusgang gepaard met verdenkingen van fraude en het kopen van stemmen. Obrador wenste daarom de resultaten voorlopig niet te erkennen. Hij zal dat pas doen wanneer ze volledig zijn. Huidig president Felipe Calderon mocht zich niet meer kandidaat stellen voor deze verkiezingen. De kandidate van zijn Partido Accion Nacional (PAN), Josefina Vazquez Mota, moest het stellen met een derde plaats. Breuk met verleden De 46-jarige, niet onknappe Nieto moet het "jonge en frisse" gezicht zijn van de PRI, een partij die synoniem stond met corruptie en vriendjespolitiek. Hij nam expliciet afstand van dat duistere verleden. "Dit is een nieuwe generatie en we zullen niet terugkeren naar het verleden", zei hij tijdens zijn overwinningsspeech. "In het pluralistische en democratische Mexico van vandaag heeft iedereen een plaats." Wat de oorlog tegen de drugs betreft zal zijn beleid niet van het harde optreden van Calderon afwijken. Hij wil zelfs nog meer geld in die strijd pompen. Nieto moet wel nog even wachten voor hij in het presidentiële pluche mag zetelen. De machtsoverdracht staat pas gepland voor 1 december. (Belga/GM)