Pelosi roept Huis terug uit zomerreces vanwege problemen met postbedrijf

© Reuters

De voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi waarschuwt dat president Trump het postbedrijf uitholt om briefstemmen te saboteren.

De voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi roept de leden van het Huis terug uit zomerreces vanwege de problemen bij de post en de gevolgen daarvan voor de verkiezingen in november. ‘We zien in heel het land de verwoestende effecten van de campagne van de president om de verkiezingen te saboteren. Hij manipuleert de post om kiezers hun recht op stemmen te ontnemen’, aldus Pelosi zondagavond.

De afgevaardigden zullen tegen het einde van de week stemmen over een wet die operationele veranderingen bij de US Postal Service verbiedt, meldt Pelosi nog. Volgens een hooggeplaatste functionaris bij de Democraten zal het Huis waarschijnlijk zaterdag bijeenkomen.

Vrijdag was bekendgeraakt dat de post het aantal sorteermachines afbouwt, die normaal voor de verkiezingen zouden dienen. Ook zouden in verschillende staten brievenbussen worden weggehaald. De post waarschuwde ook dat brieven waarin de Amerikanen hun stem uitbrengen voor de verkiezingen niet op tijd zullen aankomen.

‘Handlanger van Trump’

Pelosi beschuldigt het hoofd van het postbedrijf Louis DeJoy, een ‘handlanger’ van president Donald Trump, ervan grootschalige operationele aanpassingen in het bedrijf door te voeren, waardoor de post minder goed functioneert, wat dan weer voor problemen zou zorgen bij de verkiezingen.

Naar verwachting zal vanwege de coronapandemie een recordaantal mensen per brief stemmen. Volgens een peiling zou drie kwart van de Republikeinen naar het stemlokaal trekken, meer dan de helft van de Democraten zou per brief stemmen.

Trump heeft zelf herhaaldelijk gezegd, zonder bewijzen voor te leggen, dat massaal briefstemmen tot fraude leidt en zijn Democratische rivaal Joe Biden bevoordeelt. Hij kondigde donderdag ook aan bijkomende financiering van USPS te blokkeren.

Chuck Schumer, de Democratische minderheidsleider in de Senaat, heeft voorzitter Mitch McConnell gevraagd om ook de Senaat vroeger uit verlof te laten terugkeren. Normaal gezien duurt het zomerreces tot 7 september.

Partner Content