Peiling Griekse verkiezingen: Syriza wint, maar krimpt

Premier Tsipras in het parlement © REUTERS

25,5 procent van de Grieken weet nog niet op welke partij hij of zij zal stemmen bij de vervroegde verkiezingen in september.

Iets minder dan een maand voor de Griekse verkiezingen weet een kwart (25,5 procent) van de bevolking nog niet welke partij zijn stem krijgt. Dat blijkt uit de eerste peiling, meldt Reuters. Indien er vandaag verkiezingen zouden plaatsvinden, zou Syriza -de partij van voormalig premier Alexis Tsipras- met 23 procent nog wel de grootste partij zijn, al wordt ze nauw gevolgd door oppositiepartij Nea Demokratia (19,5 procent).

Nadat Alexis Tsipras (41) vorige week zijn ontslag aankondigde, trekken de Grieken vermoedelijk op 20 september (of 29 september) naar de stembus. De radicaallinkse partij Syriza hoopt zo een vernieuwd mandaat te krijgen na de onderhandelingen met Europa over reddingspakketten voor het land. Volgens de peiling gaat 68 procent van de Grieken ermee akkoord dat het land, ongeacht strenge besparingen, in de eurozone moet blijven.

Onvrede binnen Syriza

Bij de vorige verkiezingen in januari 2015 strandde Syriza op 36 procent,het is dus nog afwachten of de partij opnieuw zo’n hoge score zal neerzetten. De andere linkse partij Volksunie, die zich afscheurde van Syriza, zou slechts 3,5 procent halen bij de verkiezingen in september.

Er heerste binnen Syriza namelijk al een tijdje onvrede over de gang van zaken. Alexis Tsipras krijgt het verwijt dat hij zijn verkiezingsbeloftes niet nakomt. De Volksunie is gekant tegen het nieuwe hulpprogramma voor Griekenland.

Tactische verkiezingen

De zet van Tsipras om nieuwe verkiezingen uit te roepen, wordt omschreven als een beredeneerde gok. VRT-correspondent Bruno Tersago meldde dat Tsipras zich ervan bewust is dat de andere partijen niet echt een vuist kunnen maken. ‘De kans is ook groot dat hij de verkiezingen wint: hij is nog altijd de populairste politicus en hij kan op zijn palmares schrijven dat het land weer wat extra ademruimte heeft en nog steeds in de eurozone zit.’

De ‘gewone’ Griek heeft alvast weinig zin in nieuwe verkiezingen, merkte Tersago. ‘De mensen vinden ook dat het geen verkiezingen zijn waarin ze hun wil kunnen uitspreken, maar dat het tactische verkiezingen zijn. Ze zien het nut er dus niet van in’.

Overgangsregering

Eerder vandaag heeft de Griekse interim-premier Vasiliki Thanou haar overgangsregering samengeroepen. De belangrijkste posten van het kabinet zijn bezet door experten, die het vertrouwen van de meerderheid van de partijen hebben. Deze overgangsregering moet dat land leiden tot een nieuwe regering is gevormd na de vervroegde verkiezingen.

Het ministerie van Financiën wordt geleid door Giorgos Chouliarakis, die ervaring opdeed in de onderhandelingen met de geldschieters. Minister van Buitenlandse Zaken wordt de ervaren diplomaat Petros Molyviatis (87). (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content