De schattingen lopen uiteen maar gaan voor de Pegida-manifestanten tussen 15.000 en 20.000. Voor de tegenmanifestanten, die uit vier richtingen kwamen, lagen de schattingen op "minstens 14.000".

Het kwam tot enkele incidenten waarbij een manifestant die op weg was naar de Pegida-manifestatie zwaargewond raakte. Volgens de krant Sachsischen Zeitung werd de man geraakt door een ijzeren staaf, maar dat wordt door de politie ontkend. Drie mensen werden opgepakt. Zij zullen zich moeten verantwoorden voor het toebrengen van verwondingen en voor inbreuken op de explosievenwet.

Pegida (Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland) vierde op de Theaterplatz de eerste verjaardag van de anti-migratiebeweging en anti-islamitische beweging. Manifestanten riepen slogans als "Verzet! Verzet", "Wij zijn het volk" of "Merkel, buiten". De voorzitter van Pegida, Lutz Bachmann, noemde in zijn toespraak kanselier Angela Merkel een "dictator" en riep Dresden, het historische bolwerk van Pegida, op om "het centrum te zijn van het verzet" tegen de Duitse overheid, en met name tegen het beleid van Merkel inzake asielzoekers.

Tegenbetoging, pepperspray

Minstens 14.000 mensen namen deel aan vier verschillende manifestaties tegen Pegida onder de noemer "Hart in plaats van haat", die uit vier richtingen naar het centrum trokken. Volgens een woordvoerder van de politie vielen verschillende tegenstanders de politie aan, en moesten de agenten pepperspray inzetten. Beide partijen gooiden bommetjes en probeerden tot bij de andere partij te geraken, maar dat wist de politie te verhinderen. De groepen stonden op bepaalde punten van het traject wel binnen gehoorsafstand van elkaar, wat volgens de politie leidde tot "een emotionele situatie".

Meer dan duizend agenten werden opgetrommeld om de veiligheid in Dresden te waarborgen. Ook op andere plaatsen in Duitsland waren er manifestaties. Zo kwamen in München 250 aanhangers van Pegida samen, en ook een zeshonderdtal tegenstanders van de beweging.

Na de woelige betoging van Pegida bleef het maandagnacht rustig in Dresden. Er waren geen verdere incidenten, aldus de politie.

(Belga/RR)

De schattingen lopen uiteen maar gaan voor de Pegida-manifestanten tussen 15.000 en 20.000. Voor de tegenmanifestanten, die uit vier richtingen kwamen, lagen de schattingen op "minstens 14.000". Het kwam tot enkele incidenten waarbij een manifestant die op weg was naar de Pegida-manifestatie zwaargewond raakte. Volgens de krant Sachsischen Zeitung werd de man geraakt door een ijzeren staaf, maar dat wordt door de politie ontkend. Drie mensen werden opgepakt. Zij zullen zich moeten verantwoorden voor het toebrengen van verwondingen en voor inbreuken op de explosievenwet. Pegida (Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland) vierde op de Theaterplatz de eerste verjaardag van de anti-migratiebeweging en anti-islamitische beweging. Manifestanten riepen slogans als "Verzet! Verzet", "Wij zijn het volk" of "Merkel, buiten". De voorzitter van Pegida, Lutz Bachmann, noemde in zijn toespraak kanselier Angela Merkel een "dictator" en riep Dresden, het historische bolwerk van Pegida, op om "het centrum te zijn van het verzet" tegen de Duitse overheid, en met name tegen het beleid van Merkel inzake asielzoekers.Minstens 14.000 mensen namen deel aan vier verschillende manifestaties tegen Pegida onder de noemer "Hart in plaats van haat", die uit vier richtingen naar het centrum trokken. Volgens een woordvoerder van de politie vielen verschillende tegenstanders de politie aan, en moesten de agenten pepperspray inzetten. Beide partijen gooiden bommetjes en probeerden tot bij de andere partij te geraken, maar dat wist de politie te verhinderen. De groepen stonden op bepaalde punten van het traject wel binnen gehoorsafstand van elkaar, wat volgens de politie leidde tot "een emotionele situatie". Meer dan duizend agenten werden opgetrommeld om de veiligheid in Dresden te waarborgen. Ook op andere plaatsen in Duitsland waren er manifestaties. Zo kwamen in München 250 aanhangers van Pegida samen, en ook een zeshonderdtal tegenstanders van de beweging.Na de woelige betoging van Pegida bleef het maandagnacht rustig in Dresden. Er waren geen verdere incidenten, aldus de politie. (Belga/RR)