Tijdens de wekelijkse optocht op maandagavond van de 'Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland', kortweg Pegida, zei stichter Lutz Bachman dat zijn beweging zich in Duitsland gaat omvormen tot een politieke beweging. maandagavond gezegd op de wekelijkse optocht van de beweging. De partijnaam wordt Vrije Rechtstreekse Democratische Volkspartij, afgekort tot FDDV.

Vooralsnog heeft Bachmann de bevoegde instantie, het kiescollege, nog niet van dit voornemen op de hoogte gebracht. Bachmann, die in mei nog door een rechtbank in Dresden werd veroordeld wegens het oproepen tot vreemdelingenhaat, zei een partij te willen stichten omdat Pegida buiten de wet dreigt te worden gesteld.

Al van voor de vluchtelingenstroom, maar nog meer sindsdien, is in Duitsland toenemende steun voor groepen die xenofobie prediken. Volgens Bachmann is het niet de bedoeling dat zijn FDDV gaat vissen in de vijver van Alternative für Deutschland (AfD). Die partij zag zijn aanhang exponentieel toenemen naarmate ze harder riep voor gesloten grenzen. Het AfD zit momenteel wel verwikkeld in een rel rond verondersteld antisemitisme. Sleutelfiguur is Wolfgang Gedeon, parlementslid uit Baden-Württemberg, die na antisemitische opmerkingen uit zijn functie werd ontzet. Dat zorgde op zijn beurt voor onvrede binnen de partij, met ook 32 partijleden die uit het AfD stapten. (BELGA/JVL)

Tijdens de wekelijkse optocht op maandagavond van de 'Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland', kortweg Pegida, zei stichter Lutz Bachman dat zijn beweging zich in Duitsland gaat omvormen tot een politieke beweging. maandagavond gezegd op de wekelijkse optocht van de beweging. De partijnaam wordt Vrije Rechtstreekse Democratische Volkspartij, afgekort tot FDDV.Vooralsnog heeft Bachmann de bevoegde instantie, het kiescollege, nog niet van dit voornemen op de hoogte gebracht. Bachmann, die in mei nog door een rechtbank in Dresden werd veroordeld wegens het oproepen tot vreemdelingenhaat, zei een partij te willen stichten omdat Pegida buiten de wet dreigt te worden gesteld. Al van voor de vluchtelingenstroom, maar nog meer sindsdien, is in Duitsland toenemende steun voor groepen die xenofobie prediken. Volgens Bachmann is het niet de bedoeling dat zijn FDDV gaat vissen in de vijver van Alternative für Deutschland (AfD). Die partij zag zijn aanhang exponentieel toenemen naarmate ze harder riep voor gesloten grenzen. Het AfD zit momenteel wel verwikkeld in een rel rond verondersteld antisemitisme. Sleutelfiguur is Wolfgang Gedeon, parlementslid uit Baden-Württemberg, die na antisemitische opmerkingen uit zijn functie werd ontzet. Dat zorgde op zijn beurt voor onvrede binnen de partij, met ook 32 partijleden die uit het AfD stapten. (BELGA/JVL)