Pegida staat op punt uiteen te vallen

© Reuters

De Duitse anti-islambeweging Pegida, die al vele maandagen op rij protestacties met duizenden aanhangers op poten zette, staat op het punt uiteen te vallen. Een afsplitsing zou zichzelf ‘Beweging voor Directe Democratie in Europa’ gaan noemen.

De Duitse islamkritische beweging Pegida staat, na heftig intern krakeel en het opstappen van de helft van de leiding, op het punt te splitsen.

Vroegere leden van het organisatorisch team rond voormalig woordvoerster Kathrin Oertel plannen klaarblijkelijk een nieuwe beweging te stichten. “Wij positioneren ons nu helemaal opnieuw”, zei Bernd-Volker Lincke aan het Duitse persbureau DPA.

‘Beweging voor Directe Democratie’

Samen met Oertel werkt hij nu aan de uitbouw en de inhoud. Asielbeleid zal volgens hem naar de achtergrond verhuizen, terwijl er meer klemtoon zal liggen op binnenlandse veiligheid en directe democratie. De nieuwe standpunten worden nog voor 9 februari voorgesteld, de dag waarop Pegida een nieuwe bijeenkomst in Dresden wil houden.

Pegida staat voor “Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland”. Als mogelijke nieuwe naam voor de beweging circuleert volgens de Sächsische Zeitung “Beweging voor Directe Democratie in Europa”. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content