Vlaams minister-president Kris Peeters dringt er in een brief bij de Europese Commissie op aan snel een oplossing te zoeken voor de nakende problemen die een inkrimping van de Europese budgetten voor voedselbedeling met zich zullen meebrengen.
De Europese budgetten zijn al jaren een belangrijk deel van de inkomsten voor voedselbanken en caritatieve organisaties in Europa. Zij vullen hun voedselvoorraden aan met de onverkochte overschotten en aankopen op de private markt. België dankt ruim 40 procent van de voedselbedeling aan het Europese programma.

Die aanvoer staat nu onder druk: door het landbouwbeleid te hervormen, is de vraag beter afgesteld op het aanbod, met kleinere overschotten tot gevolg. Komt daarbij dat de aankopen van overtollig voedsel op de markt volgens het Europees Hof van Justitie indruist tegen de Europese concurrentieregels.

Hierdoor besloot de Commissie het budget voor volgens jaar met 77 procent of 113 miljoen euro te verminderen.

Peeters: 'Tastbare gevolgen voor meest kwetsbare burgers'
Met ruim 200.000 begunstigden in heel België dreigen er 'snel concrete en tastbare gevolgen voor de meest kwetsbare burgers van onze samenleving', waarschuwt Peeters. In een brief vraagt hij commissievoorzitter José Manuel Barroso snel een oplossing te zoeken.

Zelf oppert hij alvast om het voedselprogramma onder te brengen bij het Europese sociale beleid, wat mogelijk genoeg is om tegemoet te komen aan de bedenkingen van het Europees Hof. (Belga/SD)

Vlaams minister-president Kris Peeters dringt er in een brief bij de Europese Commissie op aan snel een oplossing te zoeken voor de nakende problemen die een inkrimping van de Europese budgetten voor voedselbedeling met zich zullen meebrengen. De Europese budgetten zijn al jaren een belangrijk deel van de inkomsten voor voedselbanken en caritatieve organisaties in Europa. Zij vullen hun voedselvoorraden aan met de onverkochte overschotten en aankopen op de private markt. België dankt ruim 40 procent van de voedselbedeling aan het Europese programma. Die aanvoer staat nu onder druk: door het landbouwbeleid te hervormen, is de vraag beter afgesteld op het aanbod, met kleinere overschotten tot gevolg. Komt daarbij dat de aankopen van overtollig voedsel op de markt volgens het Europees Hof van Justitie indruist tegen de Europese concurrentieregels. Hierdoor besloot de Commissie het budget voor volgens jaar met 77 procent of 113 miljoen euro te verminderen. Peeters: 'Tastbare gevolgen voor meest kwetsbare burgers' Met ruim 200.000 begunstigden in heel België dreigen er 'snel concrete en tastbare gevolgen voor de meest kwetsbare burgers van onze samenleving', waarschuwt Peeters. In een brief vraagt hij commissievoorzitter José Manuel Barroso snel een oplossing te zoeken. Zelf oppert hij alvast om het voedselprogramma onder te brengen bij het Europese sociale beleid, wat mogelijk genoeg is om tegemoet te komen aan de bedenkingen van het Europees Hof. (Belga/SD)