Peeters doet niet mee aan het "bashen" van Griekenland. Volgens de vicepremier doet het land "heel veel" in bijzonder moeilijke omstandigheden. "Als ik me niet vergis worden in Griekenland 2.000 asielzoekers per dag geregistreerd, hier in België zitten we aan 85", zo schetste hij de omvang van de toestroom op de Griekse eilanden.

"We moeten ophouden Griekenland alle schuld te geven. Dat is niet correct en gepast." Peeters past dan ook voor een strategie die de landen op de Balkanroute gekozen hebben. Zij sluiten steeds meer hun grenzen, waardoor steeds meer vluchtelingen vast komen te zitten in Griekenland.

Die landen kregen vorige week steun van N-VA-voorzitter Bart De Wever, die in één adem de Grieken de mantel uitveegde. De vluchtelingenstromen naar Noord-Europa zullen volgens De Wever pas dalen wanneer Griekenland het eindstation wordt. Zowel Open VLD als CD&V lieten de voorbije dagen al blijken dat ze voor die strategie passen.

Sancties voor wie niet meewerkt

Volgens Peeters moet er een gemeenschappelijk Europees antwoord komen. Europa moet doorzetten met een spreidingsplan, waarbij onwillige lidstaten naar analogie met de gemeenten in het Belgische spreidingsplan gesanctioneerd kunnen worden. Zoals een Belgische gemeente die niet meewerkt per niet opgevangen asielzoeker beboet wordt, zo moet het ook Europees gebeuren.

Ook moet Europa de asielprocedures harmoniseren en blijven inzetten op samenwerking met Turkije.

De CD&V'er waarschuwde voor de gigantische economische schade die een ondergang van Schengen zou inluiden.

Regeringsstandpunt?

Op maandag 7 maart zitten de Europese leiders opnieuw samen met de Turkse premier Ahmet Davutoglu. Dus rijst de vraag welk standpunt premier Charles Michel gaat verdedigen, nu zijn Vlaamse coalitiepartners niet op dezelfde golflengte lijken te zitten. "Ik ga ervan uit dat we daarover nog in de kern zullen spreken", aldus Peeters. De CD&V-vicepremier gaat er wel vanuit "dat zowel N-VA, Open VLD als MR moeilijk kunnen zeggen: we zijn akkoord gegaan met een Belgisch spreidingsplan, maar op Europees niveau gaat dat niet". "Ik denk ook dat niemand er een probleem mee kan hebben dat wij voor een harmonisering van asielprocedures zijn, en er zijn uitspraken geweest van (staatssecretaris voor Asiel en Migratie, nvdr) Theo Francken en andere collega's dat we Griekenland moeten helpen", besloot Peeters.

(Belga/RR)

Peeters doet niet mee aan het "bashen" van Griekenland. Volgens de vicepremier doet het land "heel veel" in bijzonder moeilijke omstandigheden. "Als ik me niet vergis worden in Griekenland 2.000 asielzoekers per dag geregistreerd, hier in België zitten we aan 85", zo schetste hij de omvang van de toestroom op de Griekse eilanden. "We moeten ophouden Griekenland alle schuld te geven. Dat is niet correct en gepast." Peeters past dan ook voor een strategie die de landen op de Balkanroute gekozen hebben. Zij sluiten steeds meer hun grenzen, waardoor steeds meer vluchtelingen vast komen te zitten in Griekenland. Die landen kregen vorige week steun van N-VA-voorzitter Bart De Wever, die in één adem de Grieken de mantel uitveegde. De vluchtelingenstromen naar Noord-Europa zullen volgens De Wever pas dalen wanneer Griekenland het eindstation wordt. Zowel Open VLD als CD&V lieten de voorbije dagen al blijken dat ze voor die strategie passen. Volgens Peeters moet er een gemeenschappelijk Europees antwoord komen. Europa moet doorzetten met een spreidingsplan, waarbij onwillige lidstaten naar analogie met de gemeenten in het Belgische spreidingsplan gesanctioneerd kunnen worden. Zoals een Belgische gemeente die niet meewerkt per niet opgevangen asielzoeker beboet wordt, zo moet het ook Europees gebeuren.Ook moet Europa de asielprocedures harmoniseren en blijven inzetten op samenwerking met Turkije. De CD&V'er waarschuwde voor de gigantische economische schade die een ondergang van Schengen zou inluiden. Op maandag 7 maart zitten de Europese leiders opnieuw samen met de Turkse premier Ahmet Davutoglu. Dus rijst de vraag welk standpunt premier Charles Michel gaat verdedigen, nu zijn Vlaamse coalitiepartners niet op dezelfde golflengte lijken te zitten. "Ik ga ervan uit dat we daarover nog in de kern zullen spreken", aldus Peeters. De CD&V-vicepremier gaat er wel vanuit "dat zowel N-VA, Open VLD als MR moeilijk kunnen zeggen: we zijn akkoord gegaan met een Belgisch spreidingsplan, maar op Europees niveau gaat dat niet". "Ik denk ook dat niemand er een probleem mee kan hebben dat wij voor een harmonisering van asielprocedures zijn, en er zijn uitspraken geweest van (staatssecretaris voor Asiel en Migratie, nvdr) Theo Francken en andere collega's dat we Griekenland moeten helpen", besloot Peeters. (Belga/RR)