‘Paus zal kritiek krijgen omdat hij enorm streng is voor politieke inertie’

Paus Franciscus © REUTERS

‘De encycliek van paus Franciscus biedt een realistische kijk op de problemen van de huidige ecologische en de menselijke crisis’, stelt theoloog Jacques Haers van de KU Leuven.

‘Al té lang leven we in een spiraal van destructie, van geobsedeerde consumptie, van de macht van de productie, van principes van economische en financiële aard. Als we aan de toekomst van de mensheid denken, aan onze kinderen, dan moeten we het roer omgooien.’

Dat is volgens Luc Van Looy, bisschop van Gent, de boodschap van de nieuwe ‘groene’ encycliek Laudato si’ van paus Franciscus. De bisschop zei dat bij de voorstelling van het nieuwe leerstellige geschrift van de paus in het Interdiocesaan Centrum in Brussel.

‘Sterk officieel document’

Theoloog Jacques Haers van de KU Leuven, die ook uitleg gaf bij de voorstelling van de nieuwste encycliek, noemt Laudato si’ een ‘sterk officieel document’, in lijn met de ecologisch bewuste houding van de vorige pausen.

‘De encycliek biedt een realistische kijk op de problemen van de huidige ecologische en de menselijke crisis’, vindt professor Haers. ‘Maar de tekst bevat ook een dynamiek van hoop, hij roept op tot een sterk engagement en richt zich niet alleen tot de eigen achterban, maar tot alle mensen wereldwijd.’

Opmerkelijk is volgens de sprekers dat de paus een duidelijke link legt tussen ecologische verloedering enerzijds en menselijk onrecht en uitbuiting anderzijds, tussen milieuverontreiniging en wegwerpcultuur, klimaatveranderingen en politieke en sociaaleconomische verhoudingen. Dat komt doordat de paus vertrekt vanuit een ‘integrale ecologie’, waarin het samenspel van ecologie met economie, het sociale en het culturele wordt benadrukt.

Kritiek

De paus veroordeelt het vermetele vertrouwen in de technocratie, in de mythe van onbeperkte groei, gebaseerd op marktmechanismen, eigenbelang en winstbejag. De paus vindt ook het politieke antwoord op de crisis ondermaats.

‘De paus zal zeker kritiek krijgen, omdat hij zo streng is voor de politieke inertie en de moordende kant van de neo-liberale kapitalistische en financiële markteconomie’, zegt theoloog Jacques Haers.

‘Kloppend hart katholiek onderwijs’

Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs
Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs© Belga

‘Het pleidooi van paus Franciscus voor een ‘integrale ecologie’ zal het kloppende hart vormen van het toekomstig katholiek onderwijsproject.’ Dat meldt de topman van het vrije onderwijsnet, Lieven Boeve, donderdag in een persbericht.

‘De encycliek Laudato si is doordrongen van de zorg voor de planeet en de plaats van de mens in al zijn kwetsbaarheid. De paus confronteert ons op een niet mis te verstane manier met de complexe en bedreigende crisis waarin ecologie, economie, onrecht en uitbuiting nauw verbonden zijn’, aldus Boeve.

Paus stimuleert leerlingen

‘Tegelijk spreekt uit de tekst een dynamiek van hoop die uitnodigt tot dialoog. Paus Franciscus inspireert scholen en leerlingen om duidelijke keuzes te maken: zorg dragen voor elkaar, voor de natuur en voor het leven.’

‘Als een katholieke school vanuit haar inspiratie de dialoog met de uitdagingen van de wereld aangaat, kan zij niet anders dan een duurzame school worden: een school die bij leerlingen een sterk ecologisch bewustzijn wekt en hen stimuleert tot een grote verantwoordelijkheid voor de schepping. De ideeën van de paus dagen ons uit om het concept van de katholieke dialoogschool verder te ontwikkelen’, besluit Lieven Boeve. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content