Paus wijst 21 kardinalen aan en verstevigt zo zijn nalatenschap
Paus Franciscus heeft zaterdag 21 nieuwe kardinalen aangeduid, afkomstig uit vier continenten. Van de 137 kardinalen die bij het aftreden of overlijden van de huidige paus zijn opvolger mogen verkiezen, werd al bijna drie kwart door Franciscus aangeduid.
Sinds Franciscus in 2013 aantrad, hield hij nu al negen zogenaamde consistories, of vergaderingen waarbij nieuwe kardinalen worden aangekondigd. Van bij het begin van zijn regeerperiode legde Franciscus de focus op religieuzen uit niet-westerse landen die voor een progressieve en inclusieve Kerk staan. Dat verhoogt de kans dat ook onder zijn opvolger de Kerk de richting zal blijven uitgaan die door de huidige paus wordt uitgetekend.
Van de 21 nieuwe kardinalen zijn er 18 nog jonger dan 80, wat betekent dat zij zullen kunnen deelnemen aan het conclaaf om de nieuwe paus te verkiezen. Voor het eerst is er uit Zuid-Soedan een kardinaal aangeduid, en voor de tweede keer een Maleisische kardinaal. De andere kardinalen komen uit de Verenigde Staten, Frankrijk, Italië, Argentinië, Zwitserland, Zuid-Afrika, Spanje, Colombia, Hongkong, Polen, Tanzania en Portugal.
De Hongkongse kardinaal, Stephen Chow Sau-Yan, wordt gezien als een belangrijke bemiddelaar voor de moeilijke relatie tussen de Kerk en Peking. De nieuwe kardinaal uit Portugal, Americo Aguiar, is met 49 jaar de jongste van de nieuwste lading kardinalen.
In zijn toespraak vergeleek Franciscus het college van kardinalen met een symfonieorkest waar ‘de diversiteit onmisbaar is, maar waar elke muzikant naar de anderen moet luisteren’.