Dat meldt het persagentschap Reuters.

De paus sprak met journalisten van onder meer Reuters tijdens zijn terugreis van Zweden naar Rome. Hij geeft vaker informele persconferenties tijdens vliegreizen.

De paus had in Zweden onder meer gepleit voor toenadering tussen katholieken en lutheranen, en een Zweedse journaliste wierp op dat het hoofd van de lutheraanse kerk in Zweden een vrouw is. Ze vroeg hem of hij dacht dat vrouwen de komende jaren priester zouden kunnen worden in de katholieke kerk.

"De heilige paus Johannes Paulus II heeft hier het laatste duidelijke woord over en dat geldt nog altijd", antwoordde de huidige paus.

Daarmee verwees de paus naar een document uit 1994 waarin het weren van vrouwen uit het ambt bekrachtigd wordt en onder pauselijke onfeilbaarheid valt.

'Maria belangrijker dan apostelen'

De journaliste drong aan: "Wordt het echt voor altijd neen? Nooit, nooit?"

Franciscus: "Als we zorgvuldig de verklaring van Johannes Paulus II lezen, gaat het in die richting".

Voegde hij toe, in de trant van sommige voorgangers: "Op veel andere vlakken presteren vrouwen beter dan mannen. En als mensen me vragen wie in de theologie rond Pinksteren belangrijker is: de apostelen of Maria? Dan antwoord ik Maria."

In augustus, aldus nog Reuters, richtte Franciscus een commissie op die de rol van vrouwen in het vroege christendom moet onderzoeken. Daaruit hadden sommigen geconcludeerd dat de huidige paus openstaat voor een grotere rol van vrouwen binnen de kerk.

(RR)

Dat meldt het persagentschap Reuters. De paus sprak met journalisten van onder meer Reuters tijdens zijn terugreis van Zweden naar Rome. Hij geeft vaker informele persconferenties tijdens vliegreizen. De paus had in Zweden onder meer gepleit voor toenadering tussen katholieken en lutheranen, en een Zweedse journaliste wierp op dat het hoofd van de lutheraanse kerk in Zweden een vrouw is. Ze vroeg hem of hij dacht dat vrouwen de komende jaren priester zouden kunnen worden in de katholieke kerk."De heilige paus Johannes Paulus II heeft hier het laatste duidelijke woord over en dat geldt nog altijd", antwoordde de huidige paus. Daarmee verwees de paus naar een document uit 1994 waarin het weren van vrouwen uit het ambt bekrachtigd wordt en onder pauselijke onfeilbaarheid valt.De journaliste drong aan: "Wordt het echt voor altijd neen? Nooit, nooit?"Franciscus: "Als we zorgvuldig de verklaring van Johannes Paulus II lezen, gaat het in die richting".Voegde hij toe, in de trant van sommige voorgangers: "Op veel andere vlakken presteren vrouwen beter dan mannen. En als mensen me vragen wie in de theologie rond Pinksteren belangrijker is: de apostelen of Maria? Dan antwoord ik Maria."In augustus, aldus nog Reuters, richtte Franciscus een commissie op die de rol van vrouwen in het vroege christendom moet onderzoeken. Daaruit hadden sommigen geconcludeerd dat de huidige paus openstaat voor een grotere rol van vrouwen binnen de kerk.(RR)