Paus veegt Europese leiders de mantel uit

Paus Franciscus en Angela Merkel © Reuters

“Wat is er van jou geworden, humanistisch Europa, voorvechter van mensenrechten, democratie en vrijheid?”, vraagt Franciscus zich af.

In het Vaticaan heeft paus Franciscus vrijdag de Internationale Karelsprijs van Aken in ontvangst genomen, die elk jaar uitgereikt wordt aan iemand die zich ten dienste stelt van de Europese eenwording. Tijdens zijn toespraak veegde de paus de Europese leiders de mantel uit. “Ik droom van een Europa waar het geen misdrijf is migrant te zijn”, sprak hij.

De Karelsprijs werd niet zoals elk jaar uitgereikt in het Duitse Aken, vlakbij de grens met België, maar in de indrukwekkende Sala Regia van het Apostolisch Paleis in Vaticaanstad. In het publiek zaten onder anderen de voorzitters van de Europese instellingen – Jean-Claude Juncker, Donald Tusk en Martin Schulz – maar ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Italiaanse premier Matteo Renzi.

In zijn toespraak was de paus streng voor de Europese leiders. “De projecten van de stichters (van de Europese samenwerking), boodschappers van vrede en profeten van de toekomst, zijn niet achterhaald: meer dan ooit tevoren inspireren ze tot het bouwen van bruggen en het neerhalen van muren.”

Europa is vermoeid

“Wat is er van jou geworden, humanistisch Europa, voorvechter van mensenrechten, democratie en vrijheid?”, zei Franciscus. Het Europa van vandaag geeft volgens hem een vermoeide en steriele indruk. De paus betreurt dat Europa zich op zichzelf terugtrekt, in plaats van het dynamisme in de samenleving te stimuleren. “Ik droom van een Europa waar het geen misdrijf is migrant te zijn.”

Volgens de paus bestaat de Europese identiteit er net in “de meest diverse culturen te kunnen integreren”.

Paus Franciscus is volgens de directie van de Karelsprijs een “stem van het geweten” die er altijd in slaagt de mens centraal te stellen. Tijdens zijn toespraak hield de kerkvorst ook een pleidooi voor een nieuw economisch model, “met waardige, goedbetaalde jobs, vooral voor onze jongeren”. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content