Paus Benedictus XVI heeft de drie kardinalen in audiëntie ontvangen die een geheim onderzoek hadden geleid naar beschuldigingen van seks, corruptie en machtshonger in het Vaticaan.

Vorige week ontkende het Vaticaan nog in alle toonaarden dat een ontmoeting tussen de paus en de kardinalen Julian Herranz, Jozef Tomko en Salvatore De Giorgio zou plaatsvinden. Maar dat is er intussen dus toch van gekomen.

Vaticaanse geheime dienst

In de nasleep van de Vatileaks-affaire, waarbij gestolen geheime documenten naar de pers werden gelekt en waarvoor uiteindelijk de butler van de paus veroordeeld werd, stelden de drie kardinalen een geheim rapport op. In het driehonderd pagina's tellen top-secret document wordt melding gemaakt van homoseksuele relaties en afpersing binnen de top van de katholieke kerk.

Eén van de drie kardinalen was vroeger het hoofd van de geheime dienst van het Vaticaan. Hij en zijn twee bondgenoten bezorgden de paus op 17 december informatie over de slechte invloeden op de leden van de Curie. Het rapport spreekt van een "door seksuele oriëntatie verbonden netwerk van lobbyisten met financiële belangen".

Soutane aan de haak

De Italiaanse krant La Repubblica berichtte vorige week dat het rapport "draaide om niets anders dan het overtreden van het zesde en het zevende gebod", of de geboden "gij zult geen overspel plegen" en "gij zult niet stelen". De krant beweerde met een hooggeplaatste bron binnen het Vaticaan te hebben gesproken die erg dicht bij de drie opstellers van het rapport staat.

Volgens de krant gaat het dus om een ondergronds homonetwerk van leden van het Vaticaan die op verschillende plaatsen in Rome en Vaticaanstad seksfeesten organiseren. Hierdoor zijn ze erg vatbaar voor chantage en afpersing.

Vaticaanwoordvoerder Frederico Lombardi maakte alvast duidelijk dat het volledige rapport exclusief aan de opvolger van Benedictus XVI zal doorgegeven worden.

Eerder werd nog gesuggereerd dat het rapport met de seksuele en financiële vertakkingen voor de paus de doorslag moet hebben gegeven om zijn soutane aan de haak te hangen. (Belga/EA)

Paus Benedictus XVI heeft de drie kardinalen in audiëntie ontvangen die een geheim onderzoek hadden geleid naar beschuldigingen van seks, corruptie en machtshonger in het Vaticaan. Vorige week ontkende het Vaticaan nog in alle toonaarden dat een ontmoeting tussen de paus en de kardinalen Julian Herranz, Jozef Tomko en Salvatore De Giorgio zou plaatsvinden. Maar dat is er intussen dus toch van gekomen.Vaticaanse geheime dienst In de nasleep van de Vatileaks-affaire, waarbij gestolen geheime documenten naar de pers werden gelekt en waarvoor uiteindelijk de butler van de paus veroordeeld werd, stelden de drie kardinalen een geheim rapport op. In het driehonderd pagina's tellen top-secret document wordt melding gemaakt van homoseksuele relaties en afpersing binnen de top van de katholieke kerk. Eén van de drie kardinalen was vroeger het hoofd van de geheime dienst van het Vaticaan. Hij en zijn twee bondgenoten bezorgden de paus op 17 december informatie over de slechte invloeden op de leden van de Curie. Het rapport spreekt van een "door seksuele oriëntatie verbonden netwerk van lobbyisten met financiële belangen".Soutane aan de haak De Italiaanse krant La Repubblica berichtte vorige week dat het rapport "draaide om niets anders dan het overtreden van het zesde en het zevende gebod", of de geboden "gij zult geen overspel plegen" en "gij zult niet stelen". De krant beweerde met een hooggeplaatste bron binnen het Vaticaan te hebben gesproken die erg dicht bij de drie opstellers van het rapport staat. Volgens de krant gaat het dus om een ondergronds homonetwerk van leden van het Vaticaan die op verschillende plaatsen in Rome en Vaticaanstad seksfeesten organiseren. Hierdoor zijn ze erg vatbaar voor chantage en afpersing. Vaticaanwoordvoerder Frederico Lombardi maakte alvast duidelijk dat het volledige rapport exclusief aan de opvolger van Benedictus XVI zal doorgegeven worden. Eerder werd nog gesuggereerd dat het rapport met de seksuele en financiële vertakkingen voor de paus de doorslag moet hebben gegeven om zijn soutane aan de haak te hangen. (Belga/EA)