Paus Franciscus zette het licht op groen voor een voorstel van de kinderbeschermingscommissie van de kerkstaat. De nieuwe juridische afdeling zal ressorteren onder de Congregatie voor de Geloofsleer (Congregatio pro Doctrina Fidei) en zich wereldwijd bekommeren om gevallen, waarbij bisschoppen hun ambt onteren en seksueel misbruik van kinderen verdoezelen of niet aangeven. Dit maakt deel uit van een reeks concrete voorstellen van de commissie om de strijd van de katholieke kerk tegen misbruik uit te breiden.

De adviesraad van de paus, die tot woensdag confereerde, heeft de lijst aangenomen en aan de paus voorgelegd. Hij besliste de geschikte middelen voor de omzetting van de voorstellen ter beschikking te stellen.

De kerk van Rome wordt al jarenlang door het schandaal van het al decennia durende misbruik in tal van landen achtervolgd. Paus Franciscus treedt sinds het begin van zijn ambtsaanvaarding vastberaden op tegen kindermisbruik binnen zijn kerk. De oprichting van de nieuwe instantie wordt beschouwd als een belangrijke stap in de strijd tegen misbruik. Daardoor moet het voortaan gemakkelijker worden bisschoppen die gevallen van misbruik verdoezelen ter verantwoording te roepen. (Belga/TE)

Paus Franciscus zette het licht op groen voor een voorstel van de kinderbeschermingscommissie van de kerkstaat. De nieuwe juridische afdeling zal ressorteren onder de Congregatie voor de Geloofsleer (Congregatio pro Doctrina Fidei) en zich wereldwijd bekommeren om gevallen, waarbij bisschoppen hun ambt onteren en seksueel misbruik van kinderen verdoezelen of niet aangeven. Dit maakt deel uit van een reeks concrete voorstellen van de commissie om de strijd van de katholieke kerk tegen misbruik uit te breiden. De adviesraad van de paus, die tot woensdag confereerde, heeft de lijst aangenomen en aan de paus voorgelegd. Hij besliste de geschikte middelen voor de omzetting van de voorstellen ter beschikking te stellen. De kerk van Rome wordt al jarenlang door het schandaal van het al decennia durende misbruik in tal van landen achtervolgd. Paus Franciscus treedt sinds het begin van zijn ambtsaanvaarding vastberaden op tegen kindermisbruik binnen zijn kerk. De oprichting van de nieuwe instantie wordt beschouwd als een belangrijke stap in de strijd tegen misbruik. Daardoor moet het voortaan gemakkelijker worden bisschoppen die gevallen van misbruik verdoezelen ter verantwoording te roepen. (Belga/TE)