Paus Franciscus heeft een vragenlijst laten rondsturen, waarin hij polst naar de meningen van gelovigen over thema's als voorbehoedsmiddelen en homoseksualiteit. Het initiatief is ongezien in de geschiedenis van de katholieke kerk.

In oktober volgend jaar vindt er in de katholieke kerk een bisschoppensynode plaats met het gezin als thema. Het Vaticaan wil daarom weten wat gelovigen in de hele wereld vinden van de huidige opvattingen van de Kerk over gezin, huwelijk en seksualiteit.

De synode zal worden voorgezeten door aartsbisschop Lorenzo Baldisseri. In naam van de paus heeft hij naar alle bisschoppenconferenties ter voorbereiding een werkdocument gestuurd. Dat voorbereidingsdocument bevat voor de eerste keer ook een enquête.

Gewone gelovigen

In de vragen worden de opvattingen van gewone gelovigen gepeild. De enquête moet door de bisdommen worden verspreid onder de parochianen. Zo zullen ze voor de eerste keer in de kerkgeschiedenis rechtstreeks kunnen deelnemen aan de besluitvorming.

Met name in West-Europa zijn verschillende opinies van de katholieke kerk over gezin, huwelijk en seksualiteit erg omstreden. De standpunten van de Kerk over homoseksualiteit, voorbehoedsmiddelen en gescheiden koppels oogstten er ook bij gelovigen vaak kritiek. (YD)

Paus Franciscus heeft een vragenlijst laten rondsturen, waarin hij polst naar de meningen van gelovigen over thema's als voorbehoedsmiddelen en homoseksualiteit. Het initiatief is ongezien in de geschiedenis van de katholieke kerk.In oktober volgend jaar vindt er in de katholieke kerk een bisschoppensynode plaats met het gezin als thema. Het Vaticaan wil daarom weten wat gelovigen in de hele wereld vinden van de huidige opvattingen van de Kerk over gezin, huwelijk en seksualiteit.De synode zal worden voorgezeten door aartsbisschop Lorenzo Baldisseri. In naam van de paus heeft hij naar alle bisschoppenconferenties ter voorbereiding een werkdocument gestuurd. Dat voorbereidingsdocument bevat voor de eerste keer ook een enquête.In de vragen worden de opvattingen van gewone gelovigen gepeild. De enquête moet door de bisdommen worden verspreid onder de parochianen. Zo zullen ze voor de eerste keer in de kerkgeschiedenis rechtstreeks kunnen deelnemen aan de besluitvorming.Met name in West-Europa zijn verschillende opinies van de katholieke kerk over gezin, huwelijk en seksualiteit erg omstreden. De standpunten van de Kerk over homoseksualiteit, voorbehoedsmiddelen en gescheiden koppels oogstten er ook bij gelovigen vaak kritiek. (YD)