Paus over homohuwelijk: ‘Abnormale en onverantwoorde levenswijze’

Paus Franciscus spreekt de Verenigde Naties toe. © Reuters

Paus Franciscus heeft in zijn toespraak voor de Verenigde Naties zwaar uitgehaald naar het homohuwelijk.

De pontifex had het over een “ideologische kolonisering” die mensen “abnormale en onverantwoorde levenswijzen” opdringt. Homofilie is volgens de kerkvorst “vreemd aan de menselijke natuur”. Hij wil dat de VN een morele wet erkennen waarin “het verschil tussen man en vrouw wordt verduidelijkt”.

De andere thema’s die de katholieke kerkvorst aansneed, waren minder controversieel. Zo verwelkomde hij het nucleaire akkoord met Iran (waartegen eigenlijk alleen Israël en de conservatieven in de VS gekant zijn) en brak hij een lans voor een kernwapenvrije wereld, wil hij “meer respect voor het milieu” en hoopt hij dat de VN streeft naar meer evenwicht tussen de naties. Hij hoopt eveneens op een succes van COP 21 (de strijd tegen de opwarming van de aarde) en prees de VN voor de strijd van de volkerenorganisatie voor de mensenrechten.

Sneer naar IMF en Wereldbank

Indirect gaf hij zijn zegen aan het zogenaamde humanitaire interventionisme (ook bekend als R2P, de verantwoordelijkheid om – de bevolking tegen zijn eigen machthebbers – te beschermen). Anderzijds bestempelde hij oorlog als de “negatie van alle rechten”.

Voorts verwierp hij de drughandel en hekelde hij de “verstikkende” manier waarop internationale financiële instellingen ontwikkelingslanden behandelen, een sneer richting IMF en Wereldbank. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content