Paus houdt preek maar laat mis op de valreep aan kardinaal over

Paus Franciscus na afloop van het Te Deum op 31 december 2021

Paus Franciscus heeft er vlak voor het begin van de eucharistieviering op oudejaar van afgezien om de mis in de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad te leiden. De 85-jarige leider van de katholieke kerk woonde de viering, die geleid werd door kardinaal Giovanni Battista Re, wel bij en hield de preek.

Een woordvoerder van het Vaticaan liet na de mis weten dat Franciscus alleen de preek wilde houden. Waarom hij uiteindelijk besliste om de viering, met het traditionele Te Deum, niet te leiden, is niet duidelijk. De beslissing werd wel maar vlak voor de start genomen, aangezien de stoel van de paus maar enkele minuten eerder werd verplaatst naar de zijkant van het altaar.

In zijn homilie riep Franciscus de gelovigen op om meer solidariteit en naastenliefde aan de dag te leggen tijdens de coronapandemie. Na de eerste periode van solidariteit, gingen veel mensen volgens de paus onder het motto ‘red jezelf’ leven.

Donderdag had Franciscus al een voor na de viering gepland bezoek aan de kerststal op het Sint-Pietersplein afgezegd. Hij wilde een bijeenkomst van veel mensen vermijden wegens de coronapandemie, luidde het. Of de paus wel de nieuwjaarsviering in de Sint-Pietersbasiliek zal leiden, is voorlopig nog niet duidelijk.

Partner Content