Paus haalt opnieuw uit: Romeinse Curie krijgt veeg uit de pan

De paus geeft een persconferentie in het vliegtuig naar Rome vanuit Zuid-Korea. © BELGAIMAGE
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

Paus Franciscus heeft in zijn toespraak voor Kerstmis tot de Romeinse Curie scherpe kritiek geuit op de bureaucratie in het Vaticaan.

De paus sprak over 15 ziektes waaraan het kerkbestuur in Rome lijdt en die hij volgend jaar niet meer wil zien. Het hoofd van de Katholieke Kerk kloeg onder andere over ‘mentale verstarring’, ‘spirituele Alzheimer’ en ‘de terreur van de roddel’, melden verschillende internationale persagentschappen.

Een en ander kan volgens de 78-jarige Argentijn leiden tot het verlies van de nodige menselijke empathie. Hij had ook kritiek op ‘zij die obsessief naar zichzelf kijken’ en maande de Curie aan zich te herpakken ‘in gemeenschap, heiligheid en wijsheid’.

Volgens de Britse commerciële zender ITV vielen de woorden van de Heilige Vader bij de verzamelde kardinalen, bisschoppen en priesters blijkbaar niet in goede aarde, want het applaus was maar matig.

Franciscus had een maand geleden ook al uitgehaald tijdens een toespraak voor het Europees Parlement. Hij riep de beleidsmakers op om het Oude Continent nieuw leven in te blazen en de mens opnieuw in het midden van het Europese project te plaatsen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content