De paus is 'diep bezorgd om de situatie die de laatste dagen is tot stand gekomen' in Jeruzalem, zei Franciscus tijdens zijn wekelijkse audiëntie. Hij roept daarop alle betrokken partijen om het status quo, vastgelegd door de resoluties van de Verenigde Naties, te respecteren.

Ondertussen blijft het reacties regenen, uit het Midden-Oosten en ver daarbuiten. Het Syrische regime van Bashar al-Assad noemt de beslissing van Trump 'gevaarlijk'. 'Syrië veroordeelt in de sterkst mogelijke termen de wil van de Amerikaanse president om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van de Israëlische bezetter', schrijft staatspersbureau Sana op basis van een bron binnen het ministerie voor Buitenlandse Zaken.

Iran beschouwt de Amerikaanse zet dan weer als een 'teken van zwakte' die de Palestijnse bevrijding niet zal tegenhouden. 'Jeuzalem erkennen als hoofdstad van bezet Palestina toont enkel maar de wanhoop en het overmogen om te handelen', van Israël en de Verenigde Staten', laat de Iraanse ayatollah Ali Khomeini optekenen. De hoogste Iraanse leider is ervan overtuigd dat 'de Palestijnen en de hele islamitische wereld zullen zegevieren'.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken vatte de gevoelens van de internationale gemeenschap samen als 'de hele wereld' is tegen deze beslissing, die het Midden-Oosten in een diepe crisis kan storten, zegt Mevlut Cavusoglu, volgens staatspersagentschap Anadolu.