Paus Franciscus in 20 weetjes

© Reuters

Hij komt uit Argentinië, wordt de 266ste paus van de katholieke kerk en draagt een bril. Maar wat hoort u nog te weten over Jorge Mario Bergoglio, sinds de magische woorden ‘habemus papam’ beter bekend als paus Franciscus?

Bergoglio klinkt niet bijster Spaans als achternaam, en dat heeft zo zijn reden. Jorge Mario Bergoglio is van Italiaanse afkomst. Zijn ouders Mario Jose Bergoglio en Regina Maria Sivori zijn Italiaanse immigranten die hun geluk gingen beproeven op het Zuid-Amerikaanse land.

Paus Franciscus was niet voorbestemd voor een leven als geestelijke, in tegenstelling tot zijn voorganger Joseph Ratzinger, die al snel het priesterseminarie introk. Hij had eerder een late roeping. Bergoglio werd in 1936 geboren, maar werd pas in 1969 ingewijd als jezuïetenpriester, toen hij 33 was.

Bergoglio is chemicus van opleiding. Hij volgde de studie aan de universiteit van Buenos Aires. Later behaalde hij nog een extra graad wijsbegeerte in San Miguel. In de jaren rond zijn priesterwijding studeerde hij bovendien nog eens theologie. Hij werkte aan verschillende universiteiten als docent.

De nieuwe paus doet het met één long. Als tiener leed hij aan zware ademhalingsproblemen, waarna beslist werd om de zieke long te verwijderen. De man leeft intussen al 50 jaar zonder long.

Franciscus is een bescheiden man. Hoewel hij als kardinaal in Argentinië recht heeft op een wagen met chauffeur, besliste hij om toch al zijn verplaatsingen met het openbaar vervoer te doen.

En als bescheiden man, stelt hij zich tevreden met een erg bescheiden woonruimte. Een bisschoppelijk paleis was voor Bergoglio in Buenos Aires niet nodig. Hij woonde op een klein flatje boven zijn kardinalenkantoor. Hij kookt zijn eigen potje.

Franciscus is de eerste niet-Europese paus in de geschiedenis. Bovendien is hij de eerste jezuïet die een plekje op de heilige stoel verovert.

Franciscus is, net als Joseph Ratzinger, een ongelofelijke talenknobbel. Spaans, Duits en Italiaans zijn voor de man absoluut geen probleem. Hoe het staat met zijn Kerklatijn, zal snel blijken.

Bergoglio heeft een hart voor de armen. Hij vroeg de Argentijnen alvast om niet massaal af te zakken naar de Italiaanse hoofdstad, indien hij tot paus verkozen zou worden. Hij wil liever dat ze hun geld aan de armen schenken, in plaats van het te besteden aan dure vliegtuigtickets richting Europa. Hij maakt af en toe een uitstapje naar krottendorpen om er samen met de minderbedeelden een maaltijd te bereiden.

Bergoglio koos voor de naam Franciscus (en niet Franciscus I, zo wil hij pas genoemd worden als er een Franciscus II komt, red.). Hij verwijst daarmee naar de heilige Franciscus van Assisi en naar Franciscus Xaverius, de oprichter van de jezuïetenorde.

Hij is de eerste paus sinds Johannes Paulus I in 1978 die voor een nieuwe naam koos. Al trok die twee reeds bestaande pausennamen samen. Paus Lando in 913 was voor Franciscus de laatste die echt voor een unieke naam koos.

Hij heeft al een boek geschreven, in het Spaans, met de klinkende titel ‘Sobre el Cielo y la Tierra’ (‘Op Hemel en Aarde, red.). Het boek valt te verkrijgen in de Kindlestore van Amazon.

Hij heeft enigszins conservatieve opvattingen. Ook de nieuwe paus zal geen lans breken voor holebi’s. Hij noemde adoptie door een homo-koppel een vorm van kindermishandeling.

Over het gebruik van condooms valt dan wel weer te praten, meent Bergoglio. Het is “toegestaan” om infecties te vermijden, maar ook enkel en alleen dan.

De nieuwe bezetter van de Heilige Stoel steunt ook de ‘pro-life-movement’. Over euthanasie en abortus kan voor Bergoglio niet gesproken worden.

In 2001 ging hij wel in een ziekenhuis in Argentinië de voeten wassen en kussen van aidspatiënten.

Bovendien kregen Argentijnse priesters die de kinderen van alleenstaande moeders weigerden te dopen een stevige sneer uit de pan van de kersverse kerkvorst toen hij nog bisschop was.

Tijdens het vorige conclaaf, in 2005, waarop Joseph Ratzinger werd verkozen tot Benedictus XVI, zou Bergoglio de nummer twee geweest zijn. Uit het geheime dagboek van een aanwezig kardinaal dat later in het Italiaanse tijdschrift Limes werd gepubliceerd, zou Bergoglio in een eerste ronde 10, bij de tweede 35, in de derde stemming 40 en bij de laatste beslissende ronde 26 stemmen gehaald hebben.

Zijn officiële inauguratie volgt op 19 maart, de feestdag van de Heilige Jozef. De enige echte pauselijke vissersring om brieven mee te verzegelen ontvangt hij op die dag.

Volgens verschillende bronnen had Bergoglio banden met de militaire junta in zijn land onder het beleid van Jorge Videla. Hij stond aan het hoofd van de Argentijnse jezuïeten toen de kerk in zijn land de steun gaf aan Videla. Volgens sommigen heeft hij zelfs de hand in de verdwijning (lees: ontvoering) van twee jezuïetenpriesters. (EA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content