Paus eindigt confrontatie met ‘feministische’ nonnen

Paus Franciscus © REUTERS

Het Vaticaan maakt een einde aan een onderzoek naar een beweging die 80 procent van de Amerikaanse nonnen groepeert. Ook zal de beweging, die ooit door een kardinaal als “radicaal feministisch” werd omschreven, niet langer onder de directe leiding van drie bisschoppen staan.

Dat meldt The New York Times. Vier leidende nonnen waren volgens de krant onverwacht naar het Vaticaan geconvoceerd en kregen daar naar eigen zeggen te horen dat paus Franciscus “uiting wilde geven aan zijn appreciatie” voor de levens en het goede werk van de zusters. In een mededeling maakte het Vaticaan vervolgens bekend dat het onderzoek en het mandaat van de drie bisschoppen is beëindigd, zodat de nonnen weer hun eigen zaken kunnen beslissen.

‘Ongehoorzaam’

Drie jaar geleden stelde het Vaticaan, toen nog onder paus Benedictus, de Leadership Conference of Women Religious onder het direct gezag van drie bisschoppen. Een begeleidend onderzoek moest duidelijk maken of de nonnen “ongehoorzaam” waren aan hun bisschoppen en of ze afweken van de katholieke leer. Een Amerikaanse kardinaal, William Levada, schreef vrijwel meteen een rapport waarin hij de schuldvragen bevestigend beantwoordde. Hij maakte melding van “zware problemen inzake doctrine”. De nonnen stelden, zo schreef hij, de kerkdoctrine in vraag inzake homoseksualiteit en exclusief mannelijke invulling van het priesterschap. Ze promootten “radicaal feministische thema’s die niet te verzoenen zijn met het katholieke geloof”. En ze waren niet per se, zoals het Vaticaan, tegen voorbehoedsmiddelen gekant.

Petities

Het onderzoek, het ontnemen van de macht aan de nonnen, en het rapport van Levada vielen niet goed bij gewone Amerikaanse katholieken, die massaal de kant van de nonnen kozen, onder meer via petitieacties. Het werd gezien als een strijd tussen progressieve en sociaal geëngageerde nonnen en leken tegen een conservatieve katholieke hiërarchie.

Geen van de partijen wil volgens The New York Times de beslissing duiden, maar op de sociale media zijn de nonnen blij en hun tegenstanders stil.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content