Paus bezoekt grens tussen Mexico en VS, in woelig verkiezingsklimaat

De paus tijdens een ontmoeting met jongeren in Morelia, Mexico © REUTERS
Rudi Rotthier

Paus Franciscus draagt vandaag een mis op in de Mexicaanse grensstad Ciudad Juarez, en zal later aan de grensomheining bidden voor de duizenden migranten die het leven lieten bij grensovertochten naar de VS. In een verkiezingsjaar zien sommige Amerikanen dit als een politieke tussenkomst van de paus.

Het wordt een massaal evenement, met volgens sommige schattingen 150.000 tot 200.000 Amerikanen die de grens in El Paso, Texas, zullen oversteken om de mis bij te wonen. Er wordt volgens het persagentschap Reuters online tot 150 dollar geboden voor de toegangstickets voor de pauselijke mis, die het bisdom gratis aan parochianen heeft uitgedeeld.

Ciudad Juarez is, of was in elk geval tot enkele jaren geleden, een van de meest gewelddadige steden in Mexico, met onder meer veel moorden op vrouwen. De paus zal het tijdens de mis onder meer over dat geweld hebben.

Daarna trekt hij naar de grens, en zal hij bidden voor de migranten die in de VS geraakten, voor de duizenden migranten die onderweg stierven, en voor degenen die er niet in slaagden de grens over te steken.

‘Geen politieke toespraak’

Dat ligt tot op zekere hoogte gevoelig in de VS. De paus is geen voorstander van strakke grenzen. In het verleden noemde hij ze “monumenten van uitsluiting”, of “een vorm van zelfdoding” voor de landen die de strakke grenzen in stand houden.

Het Vaticaan heeft laten weten dat het in dit geval geen politieke toespraak zal worden, en dat hij zich niet wil mengen in de verkiezingsstrijd, waarin (illegale) migratie van Mexicanen door Donald Trump tot een hoofdthema is gemaakt.

Maar bijvoorbeeld Trump zelf had toch kritiek op de paus. “Ik denk dat de paus een heel politiek persoon is. Ik denk dat hij niet begrijpt welke problemen ons land heeft. Ik denk dat hij niet beseft welke problemen voortkomen uit onze open grens met Mexico”.

Twee van de resterende presidentskandidaten zijn katholiek, Jeb Bush, en Marco Rubio, maar zij hebben zich ook in het verleden gedistantieerd van de paus.

De Amerikaanse katholieken zijn in het algemeen verdeeld, met ongeveer de helft die sympathie heeft met de politieke standpunten van de paus.

Met zijn bezoek aan Ciudad Juarez, dat in de Belgische avond plaatsheeft, beëindigt de paus zijn meerdaagse reis door Mexico.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content