Afgelopen zondag had de paus al opgeroepen om te bidden voor de vervolgde christenen in Mosoel. De djihadisten van de Islamitische Staat (het voormalige ISIS) hebben vorige week de laatste christenen verdreven uit die Noord-Iraakse stad.

Etnische zuivering

Patriarch Sako heeft er donderdag bij de Veiligheidsraad van de VN op aangedrongen de wreedheden tegen de Iraakse christenen niet langer te dulden. Volgens de patriarch zijn de christenen er het slachtoffer van etnische zuivering. Daarom moet de VN volgens hem druk uitoefenen op de internationale gemeenschap om er de mensenrechten te doen respecteren en de Iraakse regering aanmanen om de etnische en religieuze minderheden in het land te beschermen.

De Iraakse bisschoppen, die van de week in Erbil in Iraaks Koerdistan vergaderden, hadden ook al opgeroepen tot een betere bescherming van de christenen. Het Iraaks parlement heeft inmiddels een commissie opgericht om de situatie van de christelijke minderheid in het land te onderzoeken.

Koerden willen christenen opvangen

Massou Barzani, president van de autonome zone Iraaks Koerdistan, heeft intussen laten weten dat Koerdistan alle christenen die uit Mosoel uit andere streken die door de Islamitische Staat gecontroleerd worden, zal opvangen. "Wij sterven allen tezamen of wij zullen allen in waardigheid leven", verklaarde Barzani bij de ontvangst van een delegatie van de Iraakse bisschoppen. (Belga/TV)

Afgelopen zondag had de paus al opgeroepen om te bidden voor de vervolgde christenen in Mosoel. De djihadisten van de Islamitische Staat (het voormalige ISIS) hebben vorige week de laatste christenen verdreven uit die Noord-Iraakse stad. Patriarch Sako heeft er donderdag bij de Veiligheidsraad van de VN op aangedrongen de wreedheden tegen de Iraakse christenen niet langer te dulden. Volgens de patriarch zijn de christenen er het slachtoffer van etnische zuivering. Daarom moet de VN volgens hem druk uitoefenen op de internationale gemeenschap om er de mensenrechten te doen respecteren en de Iraakse regering aanmanen om de etnische en religieuze minderheden in het land te beschermen.De Iraakse bisschoppen, die van de week in Erbil in Iraaks Koerdistan vergaderden, hadden ook al opgeroepen tot een betere bescherming van de christenen. Het Iraaks parlement heeft inmiddels een commissie opgericht om de situatie van de christelijke minderheid in het land te onderzoeken.Massou Barzani, president van de autonome zone Iraaks Koerdistan, heeft intussen laten weten dat Koerdistan alle christenen die uit Mosoel uit andere streken die door de Islamitische Staat gecontroleerd worden, zal opvangen. "Wij sterven allen tezamen of wij zullen allen in waardigheid leven", verklaarde Barzani bij de ontvangst van een delegatie van de Iraakse bisschoppen. (Belga/TV)