"Ik dank God dat hij me toestond terug te keren naar Latijns-Amerika", verklaarde de 78-jarige kerkvorst bij zijn aankomst.

Hij noemde vooruitgang en economische ontwikkeling in Latijns-Amerika "een waarborg voor een betere toekomst voor iedereen". Maar hij vroeg om "speciale aandacht" voor de zwakkeren en de minderheden.

De paus, die in 2013 al eens een bezoek aan Brazilië had gebracht en die bezig is aan zijn negende buitenlandse reis als kerkleider, is zelf afkomstig uit Argentinië. Hij werd op de luchthaven van Quito opgewacht door de Ecuadoraanse president Rafael Correa. Die noemde Franciscus "een reus op moreel vlak, zowel voor gelovigen als voor niet-gelovigen". Correa benadrukte ook dat de principes van zijn eigen linkse partij, Alianza Pais, heel wat gelijkenissen vertonen met wat de paus in zijn recente encycliek naar voren heeft gebracht.

Encycliek versus olieboringen

Maar dat laatste moest, volgens The New York Times, een controverse verhullen. Correa heeft delen van het Amazonewoud opengesteld voor olieboringen. Tegen die beslissing wordt geprotesteerd, onder meer omdat de president geen of te weinig rekening zou houden met het lot van de inheemse bevolking.

De paus, die in delen van Latijns-Amerika een status heeft die vergelijkbaar is met die van een popster, zal naar verluidt uitgebreid ingaan op zijn recente encycliek die zowel een oproep voor milieubewustzijn als een kritiek op de consumptiemaatschappij inhield.

De paus zal zich maandag naar Guayaquil, aan de Stille Oceaan, begeven voor een openluchtmis. Dinsdag staat er ook in Quito een mis op het programma. Woensdag zal de paus aankomen in Bolivia, vrijdag reist hij dan weer door naar Paraguay.

Doorheen de drie landen wordt grote belangstelling in het vooruitzicht gesteld.

(Belga/RR)

"Ik dank God dat hij me toestond terug te keren naar Latijns-Amerika", verklaarde de 78-jarige kerkvorst bij zijn aankomst. Hij noemde vooruitgang en economische ontwikkeling in Latijns-Amerika "een waarborg voor een betere toekomst voor iedereen". Maar hij vroeg om "speciale aandacht" voor de zwakkeren en de minderheden.De paus, die in 2013 al eens een bezoek aan Brazilië had gebracht en die bezig is aan zijn negende buitenlandse reis als kerkleider, is zelf afkomstig uit Argentinië. Hij werd op de luchthaven van Quito opgewacht door de Ecuadoraanse president Rafael Correa. Die noemde Franciscus "een reus op moreel vlak, zowel voor gelovigen als voor niet-gelovigen". Correa benadrukte ook dat de principes van zijn eigen linkse partij, Alianza Pais, heel wat gelijkenissen vertonen met wat de paus in zijn recente encycliek naar voren heeft gebracht.Maar dat laatste moest, volgens The New York Times, een controverse verhullen. Correa heeft delen van het Amazonewoud opengesteld voor olieboringen. Tegen die beslissing wordt geprotesteerd, onder meer omdat de president geen of te weinig rekening zou houden met het lot van de inheemse bevolking.De paus, die in delen van Latijns-Amerika een status heeft die vergelijkbaar is met die van een popster, zal naar verluidt uitgebreid ingaan op zijn recente encycliek die zowel een oproep voor milieubewustzijn als een kritiek op de consumptiemaatschappij inhield. De paus zal zich maandag naar Guayaquil, aan de Stille Oceaan, begeven voor een openluchtmis. Dinsdag staat er ook in Quito een mis op het programma. Woensdag zal de paus aankomen in Bolivia, vrijdag reist hij dan weer door naar Paraguay. Doorheen de drie landen wordt grote belangstelling in het vooruitzicht gesteld.(Belga/RR)