Paus aan VS-grens: stil gebed voor migranten als ‘symbolische terechtwijzing’

Paus Franciscus bidt aan de grens © EPA
Rudi Rotthier

Paus Franciscus bad aan de Mexicaans-Amerikaanse grens aan een monument voor gevallen migranten, en hield vervolgens voor honderdduizenden toegestroomde gelovigen een preek over “gedwongen migratie”, die hij omschreef als “een menselijke tragedie”.

Paus Franciscus zou geen politieke tussenkomst in de Amerikaanse verkiezingen maken. Dat had het Vaticaan vooraf aangekondigd. Wellicht het meest krachtige moment van de grenstocht van de paus kwam aan het grote monument voor degenen die aan de grens gestorven zijn. De paus legde bloemen neer, beklom het monument en bad onder een gigantisch kruis. Aan de Mexicaanse kant keken 200.000 gelovigen in complete stilte toe, volgens een live-verslag in The New York Times. Aan de andere kant, volgens datzelfde verslag, stonden de Amerikaanse grenswachters, die hun verrekijkers op de paus richtten, daar waar die kijkers doorgaans op Mexicanen gericht zijn, die mogelijkerwijs een illegale overtocht willen maken.

De paus gaf dan misschien geen politieke boodschap mee, zijn bezoek leverde zeker politieke beelden op. The Washington Post omschreef de grenstocht als “een symbolische terechtwijzing van de retoriek tijdens de Amerikaanse presidentscampagne – die onder meer oproepen tot massadeportatie van illegale migranten en de bouw van een gigantische grensmuur bevatte”.

Nog voor de komst van de paus had Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump de paus als een “heel politiek persoon. Ik denk dat hij niet begrijpt welke problemen ons land heeft. Ik denk dat hij niet beseft welke problemen voortkomen uit onze open grens met Mexico”.

‘Kloppend hart van de kerk’

Na zijn bezoek aan het monument droeg de paus de mis op voor de 200.000 belangstellenden die naar de grensstad Ciudad Juárez waren afgezakt. Deze stad werd enkele jaren geleden uitgeroepen tot moordhoofdstad van de wereld, met vooral veel moorden op vrouwen, veel gevallen van afpersing, met dreiging van geweld.

De paus pleitte er tijdens zijn homilie voor mededogen.

“De menselijke tragedie van gedwongen migratie is een wereldwijd fenomeen geworden”. Migranten maken, zei hij, “een tocht die beladen is met gruwelijk onrecht”.

Franciscus noemde armoede, geweld, drughandel en wetteloosheid als oorzaken van de migratie richting VS. “De mensen worden geconfronteerd met een wettelijk vacuüm, ze raken vast in een web dat altijd de armsten vernietigt. Ze worden kanonnenvoer, vervolgd en bedreigd wanneer ze de spiraal van geweld en de hel van de drugs ontvluchten”.

“Geen doden meer! Geen uitbuiting meer! Het is nog mogelijk om te veranderen”.

De paus loofde de kerkgroepen die ijveren voor migrantenrechten. Ze riskeren dikwijls hun eigen leven, aldus de paus, om mensen onderweg te helpen. Hij noemde hen “profeten van mededogen. Ze zijn het kloppend hart en de bijhorende voeten van de kerk, die haar armen opent en die volhardt”.

Na zijn homilie begroette de paus ook de gelovigen die aan de overkant van de grens, in de Texaanse stad El Paso, de mis volgden.

Boze paus

In Ciudad Juárez beëindigde de paus zijn vijfdaags bezoek aan Mexico. Voordien was er ook een incidentje met een te inhalige fan. Die greep de hand van de paus, en trok hem over een in rolstoel zittende gelovige heen. Franciscus hield zich met enige moeite overeind. Hij riep de jeugdige fan boos toe: “Wees geen egoïst, wees geen egoïst”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content