In die brief schrijft de 45-jarige Ryan dat zijn gesprekken met "zo velen van jullie", waarbij hij "aanmoedigingen" had gehoord, hem hadden overtuigd "dat we klaar zijn om voorwaarts te schrijden, als een eengemaakt team. En ik ben klaar en gretig om onze speaker te zijn".

Dinsdag had Ryan, die tevoren lang had volgehouden dat hij geen kandidaat was, voorwaarden gekoppeld aan een kandidatuur. Hij moest zich gesteund weten door alle vleugels binnen de Republikeinse partij, hij wilde de regels veranderen zodat een speaker niet meer bij gewone meerderheid kon worden afgezet, en hij wilde tijd om met zijn jonge familie door te brengen.

Meest twijfel bestond er over de Freedom Caucus, de (ultra)conservatieve groep van 40 Republikeinse parlementsleden die het leven van de uittredende speaker, John Boehner, hebben bemoeilijkt, en die ermee dreigden Boehner af te zetten.

Ryan kreeg een ruime meerderheid van de conservatieven achter zich, niet de 80 procent die nodig is voor een officiële ondersteuning, maar voldoende om hem gerust te stellen.

Sinds John Boehner vorige maand, de dag na het pausbezoek, aankondigde dat hij ontslag nam, was de Republikeinse meerderheid in het Huis in chaos. Een tijdlang zag het ernaar uit dat de partij het niet eens zou worden over een kandidaat. De conservatieven, die een meer activistische partij voorstaan, en die de meeste compromissen met de Democratische president afwijzen, konden zich wel in meerderheid vinden in de figuur van Ryan, een gewezen kandidaat-vicepresident, die ten minste op economisch gebied solide conservatieve (anti-belasting, anti-regels) standpunten heeft ingenomen. Er is bij conservatieven enige twijfel of hij niet te soft is inzake holebirechten en migratie.

De speaker, de voorzitter van het Huis, staat op de derde plaats in de machtsorde van Washington, na de president en de vicepresident.

Woensdag stemmen de Republikeinen over de kandidaat, en donderdag is er dan een stemming waarin alle afgevaardigden kunnen stemmen.

In die brief schrijft de 45-jarige Ryan dat zijn gesprekken met "zo velen van jullie", waarbij hij "aanmoedigingen" had gehoord, hem hadden overtuigd "dat we klaar zijn om voorwaarts te schrijden, als een eengemaakt team. En ik ben klaar en gretig om onze speaker te zijn".Dinsdag had Ryan, die tevoren lang had volgehouden dat hij geen kandidaat was, voorwaarden gekoppeld aan een kandidatuur. Hij moest zich gesteund weten door alle vleugels binnen de Republikeinse partij, hij wilde de regels veranderen zodat een speaker niet meer bij gewone meerderheid kon worden afgezet, en hij wilde tijd om met zijn jonge familie door te brengen.Meest twijfel bestond er over de Freedom Caucus, de (ultra)conservatieve groep van 40 Republikeinse parlementsleden die het leven van de uittredende speaker, John Boehner, hebben bemoeilijkt, en die ermee dreigden Boehner af te zetten.Ryan kreeg een ruime meerderheid van de conservatieven achter zich, niet de 80 procent die nodig is voor een officiële ondersteuning, maar voldoende om hem gerust te stellen.Sinds John Boehner vorige maand, de dag na het pausbezoek, aankondigde dat hij ontslag nam, was de Republikeinse meerderheid in het Huis in chaos. Een tijdlang zag het ernaar uit dat de partij het niet eens zou worden over een kandidaat. De conservatieven, die een meer activistische partij voorstaan, en die de meeste compromissen met de Democratische president afwijzen, konden zich wel in meerderheid vinden in de figuur van Ryan, een gewezen kandidaat-vicepresident, die ten minste op economisch gebied solide conservatieve (anti-belasting, anti-regels) standpunten heeft ingenomen. Er is bij conservatieven enige twijfel of hij niet te soft is inzake holebirechten en migratie.De speaker, de voorzitter van het Huis, staat op de derde plaats in de machtsorde van Washington, na de president en de vicepresident.Woensdag stemmen de Republikeinen over de kandidaat, en donderdag is er dan een stemming waarin alle afgevaardigden kunnen stemmen.