Paul De Grauwe: ‘Voor EU is Brexit wellicht het beste’ (video)

Paul De Grauwe in Terzake © /

Economieprofessor Paul De Grauwe is een voorstander van de Brexit, omdat de uittrede van de Britten wellicht beter is voor de EU. Dat zei hij in een gesprek met Terzake.

Professor Paul De Grauwe werkt al vier jaar aan de London School of Economics en spendeert een groot deel van het jaar in Groot-Brittannië. “Er is in het Verenigd Koninkrijk zoveel vijandschap”, zegt hij in Terzake. “De media en een groot deel van de politieke elite haten de Europese Unie. Na het referendum zal dat niet verdwijnen. Het doel van die EU-haters is om zoveel mogelijk soevereiniteit terug te brengen van Brussel naar Westminster, naar Londen. Dat zal niet stoppen”.

En dus, zegt De Grauwe, is het een “heel slecht scenario” als het Verenigd Koninrijk wel in de EU blijft.

“Op dat ogenblik zullen de Britten vanbinnen de Europese Unie hun strategieën verderzetten. Ze zullen alle pogingen om verder te integreren tegenwerken en ze zullen veel van de materie proberen terug te halen naar de nationale entiteiten en dat is niet in ons belang. Het is wellicht beter voor de EU dat de Britten eruit stappen.”

Of de Britten beter worden van een Brexit? “Waarschijnlijk niet”. Maar technisch gesproken is het geen lastige operatie, aldus De Grauwe.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content