De Amerikanen kiezen vandaag een nieuwe president: de Democraat Barack Obama of de Republikein Mitt Romney. Maar de echte presidentsverkiezing vindt pas op 17 december plaats. Het Amerikaanse kiessysteem nog eens opgefrist.

De Amerikaanse president en zijn running mate worden niet rechtstreeks door het volk gekozen maar door het Electoral College, een kiescollege van 538 kiesmannen- of vrouwen.

Barack Obama of Mitt Romney moet dus niet het grootste aantal stemmen behalen in het hele land, maar vooral een meerderheid in zoveel mogelijk van de 50 staten plus Washington DC.

Wie de meeste stemmen behaalt in een staat, krijgt alle kiesmannen van die staat achter zich. In totaal zijn er 538 kiesmannen, een kandidaat heeft er dus 270 nodig om te winnen. Het aantal kiesmannen per staat hangt min of meer af van het aantal inwoners.

Kantelstaten

In de meeste staten is in feite nu al duidelijk wie daar de kiesmannen zal binnenhalen. Voor de Democraten en dus Barack Obama zijn dat onder andere Californië, Washington en New York, voor de Republikeinen en Mitt Romney Texas, Georgia en Arizona.

De race naar het presidentschap wordt beslist in grofweg negen staten waar de peilingen of de ervaring leren dat het verschil erg klein zal zijn, de zogenaamde 'swing states' of 'battleground states'. Volg de presidentsverkiezingen de hele nacht live op Knack.be.

Volgens de peilingen liggen Barack Obama en Mitt Romney nek-aan-nek in Colorado, Florida, Iowa, Nevada, New Hampshire, North Carolina, Ohio, Virginia en Wisconsin - samen goed voor 95 kiesmannen. De meeste aandacht gaat naar Ohio (18 kiesmannen): wie daar wint, is goed op weg naar het Witte Huis. Voor Romney is Florida (29 kiesmannen) heel belangrijk. Verliest hij in die staat, dan moet hij alle andere swing states binnenhalen.

Veranderen

De echte verkiezing vindt pas op 17 december plaats. Dan brengen de kiesmannen hun stem uit. Belangrijk om weten is dat zij niet aan de stem van de burger gebonden zijn en dus anders kunnen stemmen dan hun kiezers.

Het kan dus perfect dat kiesmannen vandaag voor Obama zijn en tegen 17 december nog van gedacht veranderen en voor Romney kiezen, al is dat weinig waarschijnlijk. In de praktijk is de kans groot dat donderdagochtend Belgische tijd al bekend zal zijn wie heeft gewonnen. In 2008 had CNN Obama tegen 5 uur als winnaar uitgeroepen.

De winnaar mag op 20 januari 2013 de eed afleggen als 45e president van de Verenigde Staten. (KVDA)

De Amerikanen kiezen vandaag een nieuwe president: de Democraat Barack Obama of de Republikein Mitt Romney. Maar de echte presidentsverkiezing vindt pas op 17 december plaats. Het Amerikaanse kiessysteem nog eens opgefrist. De Amerikaanse president en zijn running mate worden niet rechtstreeks door het volk gekozen maar door het Electoral College, een kiescollege van 538 kiesmannen- of vrouwen. Barack Obama of Mitt Romney moet dus niet het grootste aantal stemmen behalen in het hele land, maar vooral een meerderheid in zoveel mogelijk van de 50 staten plus Washington DC. Wie de meeste stemmen behaalt in een staat, krijgt alle kiesmannen van die staat achter zich. In totaal zijn er 538 kiesmannen, een kandidaat heeft er dus 270 nodig om te winnen. Het aantal kiesmannen per staat hangt min of meer af van het aantal inwoners. Kantelstaten In de meeste staten is in feite nu al duidelijk wie daar de kiesmannen zal binnenhalen. Voor de Democraten en dus Barack Obama zijn dat onder andere Californië, Washington en New York, voor de Republikeinen en Mitt Romney Texas, Georgia en Arizona. De race naar het presidentschap wordt beslist in grofweg negen staten waar de peilingen of de ervaring leren dat het verschil erg klein zal zijn, de zogenaamde 'swing states' of 'battleground states'. Volg de presidentsverkiezingen de hele nacht live op Knack.be. Volgens de peilingen liggen Barack Obama en Mitt Romney nek-aan-nek in Colorado, Florida, Iowa, Nevada, New Hampshire, North Carolina, Ohio, Virginia en Wisconsin - samen goed voor 95 kiesmannen. De meeste aandacht gaat naar Ohio (18 kiesmannen): wie daar wint, is goed op weg naar het Witte Huis. Voor Romney is Florida (29 kiesmannen) heel belangrijk. Verliest hij in die staat, dan moet hij alle andere swing states binnenhalen. Veranderen De echte verkiezing vindt pas op 17 december plaats. Dan brengen de kiesmannen hun stem uit. Belangrijk om weten is dat zij niet aan de stem van de burger gebonden zijn en dus anders kunnen stemmen dan hun kiezers. Het kan dus perfect dat kiesmannen vandaag voor Obama zijn en tegen 17 december nog van gedacht veranderen en voor Romney kiezen, al is dat weinig waarschijnlijk. In de praktijk is de kans groot dat donderdagochtend Belgische tijd al bekend zal zijn wie heeft gewonnen. In 2008 had CNN Obama tegen 5 uur als winnaar uitgeroepen. De winnaar mag op 20 januari 2013 de eed afleggen als 45e president van de Verenigde Staten. (KVDA)