Partygate: Johnson krijgt boete voor lockdownfeestjes in ambtswoning en biedt verontschuldigingen aan

Na kritiek dit jaar geen kerstfeestjes in Downing Street © belga

De Londense politie beboet de Britse premier Boris Johnson voor zijn aanwezigheid op feestjes in zijn ambtswoning op het moment dat in het Verenigd Koninkrijk strenge lockdownmaatregelen van kracht waren. Dat meldt de Britse openbare omroep BBC dinsdag.

Ook Rishi Sunak, de Britse minister van Financiën, krijgt een boete. De Metropolitan Police onderzoekt in totaal twaalf bijeenkomsten in Downing Street 10, de ambtswoning van de premier, en Whitehall, de zetel van de Britse regering.

In totaal zijn daarvoor al meer dan 50 boetes uitgedeeld.

Johnson niet van plan af te treden

De Britse eerste minister Boris Johnson heeft zijn ‘volledige verontschuldigingen’ aangeboden voor het overtreden van de lockdownmaatregelen. Dat heeft hij dinsdag meegedeeld in een korte mededeling voor de Britse tv. Hij is niet van plan af te treden, zo maakt hij ook duidelijk.

De Londense politie heeft dinsdag bekendgemaakt dat Johnson beboet wordt voor zijn aanwezigheid op feestjes in zijn ambtswoning. Die vonden plaats toen in het Verenigd Koninkrijk strenge lockdownmaatregelen van kracht waren. ‘Ik heb de boete betaald en ik bied mijn volledige verontschuldigingen aan’, zo zegt Johnson daarover.

De Britse premier legt in zijn mededeling ook uit dat hij op 19 juni 2020, op zijn verjaardag, een korte bijeenkomst had met medewerkers van zijn kabinet. ‘Het was toen niet bij mij opgekomen dat dit een overtreding van de regels zou zijn. Maar de politie heeft daar anders over geoordeeld en ik respecteer de uitkomst van hun onderzoek.’

Een ontslag is volgens hem niet aan de orde. ‘Ik wil verder kunnen met mijn mandaat en de problemen van het land aanpakken.’

Meer dan 50 boetes uitgedeeld voor lockdownfeestjes in Downing Street

De Londense politie heeft al meer dan 50 boetes uitgedeeld naar aanleiding van de feestjes in en rond de ambtswoning van de Britse eerste minister Boris Johnson toen in het Verenigd Koninkrijk lockdownmaatregelen van kracht waren wegens het coronavirus. Dat maakt de Metropolitan Police dinsdag bekend.

In de meeste gevallen gaat het om een boete van 50 Britse pond, ongeveer 60 euro.

De Londense politie doet er naar eigen zeggen alles aan om het onderzoek snel af te ronden. Er kunnen de komende dagen en weken nog boetes volgen, heet het in een verklaring.

De Metropolitan Police onderzoekt in totaal twaalf feestjes die in 2020 en 2021 zouden hebben plaatsgevonden in en rond de ambtswoning van de premier.

Meer dan honderd medewerkers van Downing Street moesten een vragenlijst invullen, net als Johnson zelf en zijn echtgenote Carrie Symonds.

De affaire, ‘Partygate’ gedoopt in het Verenigd Koninkrijk, heeft Johnson onder zware politieke druk gezet. Oppositiepartij Labour riep op tot zijn ontslag, maar ook binnen de eigen Conservatieve partij zat het ongenoegen diep.

Sinds de oorlog in Oekraïne zit Johnson echter weer steviger in het zadel. De flamboyante Britse premier profileert zich als een sterke bondgenoot van Oekraïne.

Afgelopen weekend reisde hij nog naar de hoofdstad Kiev, waar hij samen met de Oekraïense president Volodimir Zelenski een wandeling maakte en Oekraïners een hart onder de riem stak.

Boris Johnson en president Zelensky komen tijdens hun wandeling aan bij het monument voor de gesneuvelden bij de protesten op de Maidan. Foto werd door Oekraïense persdiensten doorgespeeld aan Reuters
Boris Johnson en president Zelensky komen tijdens hun wandeling aan bij het monument voor de gesneuvelden bij de protesten op de Maidan. Foto werd door Oekraïense persdiensten doorgespeeld aan Reuters© Reuters

Partner Content