Volgens Griekse media verzamelde het gerecht na enkele dagen van onderzoek voldoende bewijzen om Gouden Dageraad als criminele organisatie te kunnen beschouwen. Het Griekse hooggerechtshof vaardigde ook nog arrestatiebevelen uit tegen minstens drie andere parlementsleden van de partij.

Na de dodelijke aanval op de antiracistische rapper Pavlov Pyssas eerder deze maand onderzocht het Griekse gerecht of de neonazistische Gouden Dageraad als criminele organisatie kan worden beschouwd. Een aanhanger van de partij bekende dat hij de muzikant had doodgestoken. De partijtop ontkende alle betrokkenheid. Tegen de moord kwamen massale protesten van antifascistische Grieken.

18 zetels in parlement

Tijdens de verkiezingen van vorig jaar behaalde de extreemrechtse partij zeven procent van de stemmen, goed voor 18 zetels in het Griekse parlement. De afgelopen dagen dreigde de partij er al mee haar parlementsleden terug te trekken om tussentijdse verkiezingen uit te lokken.

Geweld tegen migranten

De partij wordt er door internationale organisaties als Human Rights Watch en de VN van beschuldigd geweld te prediken en te plegen tegen migranten. In het zwart gekleed trekken groepen Gouden Dageraad-militanten rond op motors. Ze vallen migranten aan, die ze de schuld van alles wat misloopt in Griekenland in de schoenen schuiven.

Gouden Dageraad organiseert voedselbedelingen waarvoor louter 'echte Grieken' in aanmerking komen. In bepaalde wijken delen ze visitekaartjes uit waarin buurtbewoners gevraagd wordt naar de burgerwachten van Gouden Dageraad te bellen, in plaats van naar de politie. Die politie, en het leger, zou overigens stevig geïnfiltreerd zijn door de fascisten van Gouden Dageraad.

Lees ook: Kinderen en migranten zijn kind van de rekening in Griekenland

Nikolaos Michaloliakos al drie maal in de cel

Nikolaos Michaloliakos zat eerder al drie maal in de cel. Hij ontmoette er de in 1994 afgezette leiders van het Kolonelsregime. In de Griekse media wordt de man wel eens Führer genoemd. Op een persconferentie van de partij werden journalisten eens verplicht recht te staan bij zijn intrede.

Volgens Griekse media verzamelde het gerecht na enkele dagen van onderzoek voldoende bewijzen om Gouden Dageraad als criminele organisatie te kunnen beschouwen. Het Griekse hooggerechtshof vaardigde ook nog arrestatiebevelen uit tegen minstens drie andere parlementsleden van de partij.Na de dodelijke aanval op de antiracistische rapper Pavlov Pyssas eerder deze maand onderzocht het Griekse gerecht of de neonazistische Gouden Dageraad als criminele organisatie kan worden beschouwd. Een aanhanger van de partij bekende dat hij de muzikant had doodgestoken. De partijtop ontkende alle betrokkenheid. Tegen de moord kwamen massale protesten van antifascistische Grieken. Tijdens de verkiezingen van vorig jaar behaalde de extreemrechtse partij zeven procent van de stemmen, goed voor 18 zetels in het Griekse parlement. De afgelopen dagen dreigde de partij er al mee haar parlementsleden terug te trekken om tussentijdse verkiezingen uit te lokken. De partij wordt er door internationale organisaties als Human Rights Watch en de VN van beschuldigd geweld te prediken en te plegen tegen migranten. In het zwart gekleed trekken groepen Gouden Dageraad-militanten rond op motors. Ze vallen migranten aan, die ze de schuld van alles wat misloopt in Griekenland in de schoenen schuiven. Gouden Dageraad organiseert voedselbedelingen waarvoor louter 'echte Grieken' in aanmerking komen. In bepaalde wijken delen ze visitekaartjes uit waarin buurtbewoners gevraagd wordt naar de burgerwachten van Gouden Dageraad te bellen, in plaats van naar de politie. Die politie, en het leger, zou overigens stevig geïnfiltreerd zijn door de fascisten van Gouden Dageraad. Lees ook: Kinderen en migranten zijn kind van de rekening in GriekenlandNikolaos Michaloliakos zat eerder al drie maal in de cel. Hij ontmoette er de in 1994 afgezette leiders van het Kolonelsregime. In de Griekse media wordt de man wel eens Führer genoemd. Op een persconferentie van de partij werden journalisten eens verplicht recht te staan bij zijn intrede.