Partijcongres Tories wordt spitsroeden lopen voor premier Theresa May

Theresa May © Belga

Hoe sterk staat de Britse premier Theresa May nog binnen haar eigen Conservatieve partij? Dat wordt de hamvraag bij het partijcongres van de Tories dat zondag van start gaat in Birmingham.

Het blijft rommelen binnen de Conservatives, ook nadat minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson en minister David Davis, die de brexit-onderhandelingen leidde, in juli ontslag namen uit onvrede met het brexit-plan van Theresa May. Johnson en Davis zijn voorstanders van een zogenaamde harde brexit, en nu May met een nul op het rekest uit Oostenrijk moest terugkeren, zet dat kamp binnen de Tories opnieuw druk op de ketel. De politieke tegenstanders overleggen zelfs steeds openlijker over hoe ze May kunnen dumpen.

Er zijn twee grote knelpunten in de onderhandelingen met Europa over een akkoord over een Britse uitstap uit de EU. Eerst en vooral hoe omgesprongen zal worden met de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek. Anderzijds is er de manier waarop het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie in de toekomst economisch willen samenwerken. May wil een vrijhandelszone met de EU voor waren en landbouwproducten, maar niet voor diensten en het vrije verkeer van personen. Europa wil daar echter niet van weten.

Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk noemde de Britse voorstellen in Salzburg ‘onwerkbaar’ omdat ze Britse bedrijven een competitief voordeel zouden bieden tegenover hun Europese concurrenten. Die ‘ondermijning van de eengemaakte markt’ wil Tusk niet aanvaarden.

May stelde zich begin deze week in elk geval als een ‘ijzeren dame’ op en verklaarde vast te houden aan haar Chequers-plan. Ze kon ook niet anders. In de huidige vorm zorgt het plan al voor zure oprispingen bij de harde brexiteers in de Conservatieve partij. Toegevingen doen had gelijk gestaan met haar eigen graf delven nog voor het partijcongres in Birmingham begon.

The Sunday Times berichtte vorige week nog dat May met het idee zou spelen van vervroegde verkiezingen. Ze zou zich daarmee willen verzekeren van rugdekking van de bevolking voor haar brexitplannen en haar tegenstanders het zwijgen willen opleggen. Een regeringswoordvoerder verwees de berichten categorisch naar de prullenmand. May schreef in 2017 al een ‘snap election’ uit. De gevolgen zijn bekend: ze leidt nu een minderheidsregering, die evenwel gesteund wordt door de Noord-Ierse unionisten van de DUP.

Het wordt vanaf vandaag en dat tot 3 oktober uitkijken of en in welke mate Theresa May haar onverstoorbare zelf staande kan houden. Het wordt tevens uitkijken hoeveel steun iemand als Boris Johnson nog geniet. De ex-minister van Buitenlandse Zaken geeft net als May een speech op het partijcongres.

Johnson gaf vrijdag alvast een schot voor de boeg in een opiniestuk in The Daily Telegraph. Hij fileert het Chequers-plan van May nogmaals als een ‘morele en intellectuele vernedering’ en een ‘democratische ramp’. Johnson schuift als alternatief een ‘Super Canada’ naar voren, een handelsverdrag naar het voorbeeld van Ceta, het akkoord dat de EU met Canada sloot.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content