Partij van president Pena Nieto blijft grootste in Mexico

Enrique Peña Nieto © Reuters

Na de parlementsverkiezingen in Mexico behouden de regerende Institutionele Revolutionaire Partij (PRI) van president Enrique Peña Nieto en haar partners hun meerderheid in het parlement.

Dat blijkt uit voorlopige resultaten van de parlementsverkiezingen. De PRI zou op 25 tot 30 procent van de stemmen uitkomen. De conservatieve PAN krijgt 21 procent, de linkse partij Morena strandt op 10 procent. Prognoses geven aan dat de PRI weliswaar enkele zitjes in het Mexicaanse parlement verliest, maar samen met haar partners wel de meerderheid behoudt.

De Mexicanen stemden zondag niet alleen voor meer dan 500 federale afgevaardigden, maar ook voor 9 van de 32 gouverneurs en 900 gemeenteraden. De stembusgang gold als een test in het midden van de ambtstermijn van president Enrique Peña Nieto.

Gouverneurs

De PRI won de gouverneursverkiezingen in de onrustige provincie Guerrero. Volgens voorlopige resultaten behaalt haar kandidaat Héctor Astudillo 42 procent van de stemmen, gevolgd door de linkse kandidate Beatriz Mojica met 34 procent.

Jaime Rodriguez
Jaime Rodriguez© Reuters

In de economisch sterke staat Nuevo Léon in het noorden van Mexico ziet het er echter naar uit dat de onafhankelijke kandidaat Jaime Heliodoro Rodríguez Calderón aan het langste eind zal trekken. Het zou de eerste keer zijn dat een onafhankelijke kandidaat in het land een gouverneursverkiezing wint.

Geweld

In het arme zuiden van Mexico werden de verkiezingen overschaduwd door rellen. Leraars en studenten vielen stembureaus aan en verbrandden stemformulieren. Hun protest richtte zich tegen de onderwijshervorming en de in hun ogen onvoldoende opheldering van de moord op 43 jonge, protesterende studenten vorig jaar. In de staten Guerrero, Oaxaca en Chiapas werden tientallen demonstranten opgepakt. In het grootste deel van het land bleef het volgens de kiescommissie echter rustig.

In de aanloop naar de verkiezingen was er al veel geweld in Mexico. Zo werden verschillende kandidaten vermoord. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content