De Nederlandse Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) mag vrouwen niet uitsluiten van kandidatenlijsten voor de verkiezingen. Dat heeft de Hoge Raad, de hoogste gerechtelijke instantie in Nederland, vrijdag beslist.

De christelijke partij laat geen vrouwen toe op de kiestlijst en verbiedt hen bestuursfuncties binnen de partij te bekleden.

Het gerechtshof in Den Haag bepaalde reeds in 2006 dat de Nederlandse overheid dat standpunt niet mag gedogen omdat het in strijd is met het Vrouwenverdrag van de Verenigde Naties.

De SGP had echter cassatieberoep aangetekend tegen de beslissing bij de Hoge Raad. Het hoogste rechtscollege bevestigde het standpunt van de rechtbank.

Vrouwen hebben recht op een plaats op de kieslijst en de overheid is verplicht om ervoor te zorgen dat dit recht door de partij wordt toegekend, aldus de Hoge Raad.

In een eerste reactie noemt de SGP de uitspraak onbegrijpelijk.

De Nederlandse Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) mag vrouwen niet uitsluiten van kandidatenlijsten voor de verkiezingen. Dat heeft de Hoge Raad, de hoogste gerechtelijke instantie in Nederland, vrijdag beslist.De christelijke partij laat geen vrouwen toe op de kiestlijst en verbiedt hen bestuursfuncties binnen de partij te bekleden. Het gerechtshof in Den Haag bepaalde reeds in 2006 dat de Nederlandse overheid dat standpunt niet mag gedogen omdat het in strijd is met het Vrouwenverdrag van de Verenigde Naties.De SGP had echter cassatieberoep aangetekend tegen de beslissing bij de Hoge Raad. Het hoogste rechtscollege bevestigde het standpunt van de rechtbank. Vrouwen hebben recht op een plaats op de kieslijst en de overheid is verplicht om ervoor te zorgen dat dit recht door de partij wordt toegekend, aldus de Hoge Raad. In een eerste reactie noemt de SGP de uitspraak onbegrijpelijk.