Het Zuid-Afrikaanse parlement heeft met grote meerderheid een door de oppositie voorgestelde motie van wantrouwen tegen staatspresident Jacob Zuma verworpen. Dat Zuma de stemming zou overleven, was in de sterren geschreven: zijn partij, het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), beschikt over een gerieflijke parlementsmeerderheid. Resultaat: 143 parlementsleden stemden voor het ontslag, 233 tegen.

De belangrijkste oppositiepartij, de Democratische Alliantie (DA), had haar kans schoon gezien nadat het Grondwettelijk Hof, de hoogste rechterlijke instantie, het staatshoofd in gebreke had gesteld betreffende naleving van de grondwet. Die schending betrof het gebruik van overheidsgeld voor renovatiewerken aan Zuma's huis.

Zuma wordt sinds 2009 voortdurend onder vuur genomen door de samenleving en de oppositie. Destijds raakte bekend dat zijn privéwoning Nkandla in de provincie KwaZulu-Natal met staatsgelden werd gerenoveerd en uitgebreid. In de bouwwerken vloeide rond de 250 miljoen rand (toen 14,3 miljoen euro) aan openbare middelen. Dat komt overeen met de prijs van 100 eengezinswoningen in de handelsmetropool Johannesburg. (Belga/AVE)

Het Zuid-Afrikaanse parlement heeft met grote meerderheid een door de oppositie voorgestelde motie van wantrouwen tegen staatspresident Jacob Zuma verworpen. Dat Zuma de stemming zou overleven, was in de sterren geschreven: zijn partij, het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), beschikt over een gerieflijke parlementsmeerderheid. Resultaat: 143 parlementsleden stemden voor het ontslag, 233 tegen.De belangrijkste oppositiepartij, de Democratische Alliantie (DA), had haar kans schoon gezien nadat het Grondwettelijk Hof, de hoogste rechterlijke instantie, het staatshoofd in gebreke had gesteld betreffende naleving van de grondwet. Die schending betrof het gebruik van overheidsgeld voor renovatiewerken aan Zuma's huis. Zuma wordt sinds 2009 voortdurend onder vuur genomen door de samenleving en de oppositie. Destijds raakte bekend dat zijn privéwoning Nkandla in de provincie KwaZulu-Natal met staatsgelden werd gerenoveerd en uitgebreid. In de bouwwerken vloeide rond de 250 miljoen rand (toen 14,3 miljoen euro) aan openbare middelen. Dat komt overeen met de prijs van 100 eengezinswoningen in de handelsmetropool Johannesburg. (Belga/AVE)