Mesaanval in de buurt van Charlie Hebdo: ‘Een daad van islamistisch terrorisme’

Politie zette delen van de straat af © Belgaimage

In Parijs zijn twee mensen zwaargewond geraakt bij een mesaanval. Dat gebeurde in het 11de arrondissement, vlakbij de voormalige kantoren van het satirische weekblad Charlie Hebdo. Er zijn twee verdachten opgepakt.

Twee gewonden zijn er erg aan toe, maar ze verkeren niet in levensgevaar, zo bevestigde de Franse premier Jean Castex, die zich naar de plaats van het incident begaf. Over het aantal daders heerste enige tijd verwarring, maar intussen werden twee verdachten opgepakt, en ook vijf anderen gearresteerd.

Over de omstandigheden van de steekpartij is nog weinig bekend. Twee medewerkers van de productiemaatschappij Premières Lignes Télévision zijn de slachtoffers. Het gaat volgens de krant Le Monde om een receptioniste en een productieassistente die even buiten gingen roken. Het productiehuis is gevestigd in het gebouw waar Charlie Hebdo destijds gehuisvest was. Sommige werknemers van Premières Lignes Télévision maakten in 2015 de aanslag tegen het satirisch magazine mee. Ze werkten mee aan een documentaire over de aanslag en getuigden op het proces rond de aanslag dat momenteel wordt gevoerd.

Uit voorzorg gingen na de steekpartij tientallen scholen in de buurt in lockdown. Het ging om crèches tot middelbare scholen in drie arrondissementen in het centrum van Parijs. Duizenden kinderen en scholieren bleven een tijdlang binnen.

Arrestaties

Een verdachte werd opgepakt in de buurt van de Place de la Bastille. Even later werd ook een tweede verdachte opgepakt. De procureur van Parijs Rémy Heitz liet weten dat er een onderzoek werd geopend naar poging tot moord. ‘Het onderzoek zal gevoerd worden door de gerechtelijke politie’, zo zei hij. Maar ook het antiteurreurparket (PNAT) trekt naar eigen zeggen op onderzoek uit. De hoofdverdachte is volgens politiebronnen ‘een 18-jarige moslim uit Pakistan’. Hij was volgens diezelfde bronnen bekend bij de veiligheidsdiensten en zou al eerder zijn opgepakt met een steekwapen.

De andere verdachte is 33 jaar en komt uit Algerije, zo meldt onder meer de Franse nieuwszender BFMTV.

’s Avonds werden nog vijf mensen gearresteerd in Seine-Saint-Denis, waar een huiszoeking werd uitgevoerd in een woning die mogelijk werd toebehoorde aan de hoofdverdachte.

Bij het satirische blad vielen in 2015 twaalf doden toen moslimextremisten de redactie aanvielen. Momenteel is in Parijs het proces naar aanleiding van die feiten aan de gang. Bij de start van het proces publiceerde Charlie Hebdo opnieuw enkele karikaturen van de profeet Mohammed, waarna het opnieuw bedreigingen ontving van terreurorganisaties.

‘Symbolisch’

‘Ik ga me op alle mogelijke manieren inzetten in de strijd tegen het terrorisme’, zo verklaarde premier Castex tijdens zijn bezoek aan de plaats van misdrijf. ‘Deze aanslag vond plaats op een symbolische plek en op een moment dat het proces tegen verdachten van de aanslag in 2015 plaatsvindt’, aldus Castex, die werd vergezeld tijdens zijn bezoek door minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin en de burgemeester van Parijs Anne Hidalgo. ‘Dit is het moment voor de regering van de Franse republiek om te herinneren aan haar onwankelbare hechting aan de persvrijheid’, aldus nog Castex.

Minister van Binnenlandse Zaken Darmanin ging nog verder. Volgens hem gaat het ‘duidelijk om een daad van islamistisch terrorisme. Dit is de straat waar Charlie Hebdo zich bevond, dit is de werkwijze van islamistische terroristen. Het lijdt weinig twijfel dat dit een nieuwe bloedige aanslag is tegen ons land’.

Partner Content