Parijs legt autogebruik aan banden wegens luchtvervuiling

16/03/14 om 09:31 - Bijgewerkt om 09:33

In Parijs wordt het gebruik van de wagen beperkt wegens de hevige luchtvervuiling. Vanaf maandag zal nog maar de helft van de wagens in de Franse hoofdstad worden toegelaten.

Parijs legt autogebruik aan banden wegens luchtvervuiling

Parijs op 15 maart 2014 © AFP

De beperkingen gelden vanaf maandagmorgen 5.30 uur in de vier districten van de Parijse metropool: Parijs, Seine-Saint-Denis, Hauts-de-Seine en Val-de-Marne.

Alternerend rijden

Concreet zullen op de oneven dagen (zoals maandag 17 maart) enkel de wagens met een oneven nummerplaat de weg op mogen. Op de even dagen zijn de wagens met een even nummerplaat aan de beurt. De maatregel geldt ook voor motorrijders.

Hoe lang de regeling van het alternerend rijden zal gelden, is nog niet duidelijk. De regering heeft enkel aangekondigd dat de maatregel maandag opnieuw zal bekeken worden.

Het is niet de eerste keer dat het systeem van alternerend rijden in Parijs wordt toegepast: dat gebeurde ook al eens in 1997.

Openbaar vervoer gratis

Parijs heeft al vijf dagen met smog te kampen. En naar verwachting zal de luchtvervuiling zondagavond, maandag en dinsdag alleen maar verder toenemen.

In een poging om de luchtvervuiling tegen te gaan, was vrijdag al beslist om het openbaar vervoer in de hoofdstad gratis te maken. Dat loopt maandag gewoon door. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners