Paradise Papers: ‘Laat het licht van transparantie schijnen’

De Kaaimaneilanden, een notoir belastingparadijs © ThinkStock
Eva Schram
Eva Schram Correspondent voor Knack.be in Noord-Amerika.

De Europese Unie moet nu eindelijk actie ondernemen op offshore-bedrijfsgeheimen. Dat zeggen belangenorganisaties Global Witness en Transparency International EU zondag naar aanleiding van de Paradise Papers van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

De Paradise Papers gaan om een nieuw gegevenslek, dat afkomstig is van Appleby, een groot offshore-advocatenkantoor in Bermuda. De helft van Appleby’s kantoren bevindt zich in de EU, wat volgens Global Witness onderstreept hoe weinig de EU heeft gedaan om offshore-praktijken aan te pakken sinds de Panama Papers achttien maanden geleden.

‘De EU heeft vooralsnog niet gereageerd op de Panama Papers. Deze nieuwe lekken laten opnieuw een schadelijk malafide systeem zien dat criminaliteit, corruptie en wangedrag mogelijk maakt, verborgen door geheime offshore-bedrijven en trusts. De EU moet nu handelen ‘, zegt Rachel Owens, hoofd EU-pleitbezorging voor Global Witness.

‘Anonieme bedrijven en trusts zijn ontsnappingauto’s die witwassen, corruptie, terrorisme, belastingontduiking en mensenhandel mogelijk maken – met verwoestende gevolgen voor mensen overal in Europa. De beste manier om dit probleem aan te pakken, is door het licht van transparantie te laten schijnen en diegenen achter deze geheime structuren te onthullen,’ aldus Owens.

De EU-instellingen hebben de wijzigingen in de antiwitwasregels van de EU, die door de Commissie zijn voorgesteld na de Panama Papers, gedurende meer dan een jaar herzien, en de volgende ronde van gesprekken vindt plaats op dinsdag 14 november. Het Europees Parlement dringt aan op meer transparantie door Europese bedrijven en trusts te dwingen hun echte eigenaars bekend te maken.

‘Na de Panama Papers kwam de Europese Commissie in actie, maar de lidstaten moeten nog twee EU-voorstellen ondertekenen die licht werpen op dit soort witwaspraktijken, belastingontduiking en -ontwijking’, zegt Carl Dolan, directeur van Transparency International EU.

‘In de onderhandelingen van volgende week over de antiwitwaswetgeving van de EU moeten de lidstaten overeenkomen openbaar te onthullen wie de echte eigenaren zijn van alle Europese bedrijven en trusts. Ze hebben het afgelopen jaar de voorgestelde wijzigingen die deze problemen konden oplossen, geblokkeerd: door niet te handelen zijn ze medeplichtig aan dit corrupte systeem,’ zegt Owens.

Partner Content