Papandreou probeert eenheidsregering te vormen

© epa

De Griekse eerste minister Papandreou wil zo snel mogelijk een brede overgangsregering vormen om de Europese noodhulp veilig te stellen. Maar oppositieleider Samaras houdt vast aan zijn eis voor vervroegde verkiezingen.

Papandreou had zaterdag een onderhoud met president Carolos Papoulias en verklaarde na afloop dat de contacten voor de vorming van “een samenwerkingsregering” zeer snel zullen aanvangen. Via deze overgangsregering wil Papandreou de Europese noodhulp veiligstellen. Zelf zal hij evenwel niet meer aan het roer staan.

“Ik zal al het mogelijke doen om een regering van brede samenwerking op te richten”, zei Papandreou voor het presidentiële paleis. “Het uitblijven van een consensus zou onze Europese partners ongerust kunnen maken over onze wil om lid te blijven van de eurozone”, luidde het.

Vertrouwen parlement

Papandreou kondigde het onderhoud met de president in de nacht van vrijdag op zaterdag aan om het vertrouwen van het parlement te krijgen na verzet van zijn eigen socialistische meerderheid. Met succes overigens, want de Griekse premier behaalde nipt het vertrouwen van de parlementsleden.

Tegenwind

Ook de Griekse oppositieleider Antonis Samaras trekt zondag naar de president voor overleg over de aanhoudende politieke impasse. Samaras wil snel een overgangsregering om het nieuwste Europese reddingsplan uit te voeren, maar wel met uitzicht op snelle verkiezingen én het vertrek van Papandreou. Op de uitnodiging van een “samenwerkingsregering” lijkt Samaras voorlopig niet in te gaan.(Belga/VF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content