Papandreou krijgt steun van zijn regering

Ook al uitten enkele ministers kritiek op het plan om een referendum te organiseren over het Europees besparingsplan, George Panadreou’s regering stemt er mee in.

De Griekse premier George Papandreou krijgt steun van zijn ministers voor zijn plan om een referendum te houden over verdere financiële steun vanuit de Europese Unie en een reddingspakket voor de euro. Dat meldden diverse Griekse bewindslieden na afloop van een zeven uur durende kabinetsvergadering die in spoed bijeengeroepen werd. Enkele ministers uitten kritiek, maar stemden desondanks in met het voorstel van Papandreou.

De aankondiging van het referendum heeft Europese leiders, beleggers en financiële instellingen de stuipen op het lijf gejaagd.

Volgens een woordvoerder van de regering wordt het referendum zo snel mogelijk gehouden. Eerst moet nog wel duidelijk worden wat precies de voorwaarden zijn van het reddingsplan voor de euro en van het steunpakket aan Griekenland.

Papandreou stelde in een mededeling dat de volksbevraging het Grieks lidmaatschap van de euro zal bevestigen. “Het referendum zal een duidelijk mandaat en een duidelijke boodschap zijn binnen en buiten Griekenland over onze Europese koers en onze deelname aan de euro”, klonk het. “Niemand zal de Griekse koers binnen de euro in twijfel kunnen trekken.”

De onrust op de financiële markten die volgde op de aankondiging van het referendum, zal volgens Papandreou van “korte duur” zijn.

Papandreou: ‘Vervroegde verkiezingen betekenen faillissement van Griekenland’

Een alternatief voor het referendum zouden vervroegde verkiezingen kunnen zijn, maar volgens Papandreou dreigt in dat geval een faillissement van Griekenland, klonk het nog. Vrijdag moet blijken of Papandreou en zijn regering in het parlement kunnen rekenen op voldoende steun voor het referendumplan.

EU-overleg voor G-20

Papandreou ontmoet woensdag in de marge van de G20-top in Cannes andere Europese leiders. De leiders van de twintig grootse economieën komen morgen en vrijdag samen. Maar de Europese leiders, de nieuwe voorzitter van de Europese Centrale Bank Mario Draghi en het IMF hebben vandaag al crisisoverleg, zodat een Europese lijn kan uitgedacht worden voor de komst van VS en China. Verwacht wordt dat Papandreou stevig zal aangepakt worden door de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy.

Na het overleg keert hij terug naar het Griekse parlement voor de vertrouwensstemming. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content