Papademos staat voor Herculesopdracht

De nieuwe premier van Griekenland Lucas Papademos heeft de haast mythische taak Griekenland in de eurozone te houden en een bankroet te vermijden.

Oud-vicevoorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) Lucas Papademos wordt de premier van de Griekse overgangsregering. Papademos volgt George Papandreou op, die ontslag nam nadat vorig weekend een akkoord was bereikt over de vorming van een regering “van nationale eenheid” die Griekenland uit het financiële moeras moet halen.

De 64-jarige bankier, oud-student van en hoogleraar aan Harvard, heeft als opdracht Griekenland in de eurozone te houden en van het bankroet te redden. Meteen doemen vergelijkingen op met mythische voorgangers als Heracles (Hercules) en Atlas.

De overgangsregering, gesteund door de twee grootste partijen Pasok en Nieuwe Democratie (ND), moet tijdelijk het roer in handen houden. Als einde circuleert 19 februari, wanneer vervroegde verkiezingen gehouden worden, zo luidde het. Maar Papademos is het daar niet mee eens: er is nog geen datum afgesproken, zegt hij.

Goed bekend met euro

Papademos was aanwezig op het topoverleg in Athene tussen president Karolos Papoulias, Pasok-leider Papandreou, Antonis Samaras van de grootste oppositiepartij Nieuwe Democratie en leider Giorgios Karatzaferis van de rechtse partij Laos. Dat wees er al op dat voor de oud-ECB’er een belangrijke functie was weggelegd.

Papademos was degene die, als gouverneur van de Bank van Griekenland, verantwoordelijk was voor de Griekse overgang van de drachme naar de euro. Niet te verwonderen dat hij blijft zweren bij de paraplu van de eurozone. Die betrokkenheid bij de overstap naar de euro kan echter wel in zijn nadeel spelen. Maar zijn uitgesproken economisch profiel – hij gaat door voor een echte technocraat – zou de financiële markten moeten kalmeren.

Zijn prioriteit wordt, naar eigen zeggen, de beslissingen van de Europese top van 26 oktober over het Griekse schuldenpakket naadloos uit te voeren.

Nieuwe minister van Financiën?

De financiële crisis in Griekenland werd vorige week plots ook een politieke, nadat premier Papandreou had gesuggereerd het aan voorwaarden verbonden Europese hulppakket bij referendum aan de Griekse bevolking voor te leggen. Dat zorgde voor wrevel bij de Europese leiders.

Voor de nieuwe regering-Papademos ingezworen wordt, moeten twee dingen duidelijk zijn: wie blijft of wordt minister van Financiën, en hoeveel oppositieleden zullen in de overgangsregering zetelen? (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content