De voormalige Panamese dictator Manuel Noriega is in de nacht van maandag op dinsdag overleden. Hij werd 83. Dat heeft de Panamese staatssecretaris voor Communicatie laten weten. Noriega werd in maart geopereerd om een goedaardige hersentumor te laten verwijderen, maar kreeg nadien af te rekenen met hersenbloedingen. Hij onderging opnieuw een operatie, maar verkeerde sindsdien in kritieke toestand.

De voormalige dictator mocht voor zijn operatie eind januari tijdelijk de gevangenis verlaten. Hij zat er een straf uit voor het verdwijnen van politieke tegenstanders onder zijn regime van 1983 tot 1989.

Noriega regeerde in die periode met ijzeren hand over Panama en maakte het Midden-Amerikaanse land tot een centrum voor drugshandel en witwaspraktijken. Noriega was lang een trouwe bondgenoot van de Verenigde Staten, maar door zijn nauwe banden met het Colombiaanse Medellin-drugskartel viel hij in ongenade en de Amerikaanse interventie 'Operation Just Cause' in 1989 maakte een einde aan zijn macht.

Hij zat meer dan twee decennia in de cel in de Verenigde Staten wegens drugshandel, alvorens enkele jaren in Frankrijk achter de tralies te vliegen wegens witwaspraktijken. Eind 2011 werd hij uitgeleverd aan Panama nadat hij bij verstek was veroordeeld voor misdaden gedurende zijn bewind.

Zijn familie vroeg verschillende keren tevergeefs om de ex-dictator onder huisarrest te plaatsen. Noriega kreeg verschillende hersenbloedingen, complicaties aan de longen, moest afrekenen met prostaatkanker en werd behandeld voor depressie.

De voormalige Panamese dictator Manuel Noriega is in de nacht van maandag op dinsdag overleden. Hij werd 83. Dat heeft de Panamese staatssecretaris voor Communicatie laten weten. Noriega werd in maart geopereerd om een goedaardige hersentumor te laten verwijderen, maar kreeg nadien af te rekenen met hersenbloedingen. Hij onderging opnieuw een operatie, maar verkeerde sindsdien in kritieke toestand.De voormalige dictator mocht voor zijn operatie eind januari tijdelijk de gevangenis verlaten. Hij zat er een straf uit voor het verdwijnen van politieke tegenstanders onder zijn regime van 1983 tot 1989. Noriega regeerde in die periode met ijzeren hand over Panama en maakte het Midden-Amerikaanse land tot een centrum voor drugshandel en witwaspraktijken. Noriega was lang een trouwe bondgenoot van de Verenigde Staten, maar door zijn nauwe banden met het Colombiaanse Medellin-drugskartel viel hij in ongenade en de Amerikaanse interventie 'Operation Just Cause' in 1989 maakte een einde aan zijn macht. Hij zat meer dan twee decennia in de cel in de Verenigde Staten wegens drugshandel, alvorens enkele jaren in Frankrijk achter de tralies te vliegen wegens witwaspraktijken. Eind 2011 werd hij uitgeleverd aan Panama nadat hij bij verstek was veroordeeld voor misdaden gedurende zijn bewind. Zijn familie vroeg verschillende keren tevergeefs om de ex-dictator onder huisarrest te plaatsen. Noriega kreeg verschillende hersenbloedingen, complicaties aan de longen, moest afrekenen met prostaatkanker en werd behandeld voor depressie.