Panama Papers leiden tot nieuwe parlementsverkiezingen in Ijsland

© Franky Verdickt

Ijsland heeft vroegtijdige parlementsverkiezingen aangekondigd. Die komen er nadat de eerste minister moest opstappen in de nasleep van de Panama Papers.

De eerste minister van Ijsland, Sigurdur Ingi Johansson, kondigde vrijdag nieuwe parlementsverkiezingen aan voor het land, zo schrijft The Guardian. Waarschijnlijk zullen die plaatsvinden op 29 oktober. Ijsland is daarmee al aan zijn tweede verkiezing toe dit jaar. In juni verkozen ze nog de politieke nieuwkomer Gudni Johannesson tot nieuwe president.

De nieuwe verkiezingen zijn een onrechtstreeks gevolg van het uitlekken van de Panama Papers. Uit die documenten bleek dat verschillende prominente Ijslandse politici massaal belastingen ontdoken, onder wie toenmalig premier Sigmundur David Gunnlaugson. Hij stapte al snel op, zijn regering bleef op post. Het schandaal leidde tot grote protesten, volgens analisten zelden gezien in Ijsland.

Analisten zeggen dat het moeilijk te voorspellen valt wie het pleit deze keer zal winnen. Conservatieve stemmen blijven loyaal ten opzichte van de centrumrechtse Onafhankelijkheidspartij. In de oppositie vinden we de Piratenpartij, in 2012 opgericht, die radicaal pleit voor meer transparantie, institutionele hervormingen en een diepgaande aanpak van corruptie. (JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content