Panama Papers: Fortis beheerde duizenden offshorestructuren

© Reuters/Knack
Kristof Clerix

Een voormalig dochterbedrijf van de Belgisch-Nederlandse Fortisgroep trad voor Fortis-klanten op als “back office” voor duizenden offshorestructuren. Ook de KBC-groep en Bank Degroof duiken op in de Panama Papers.

Nadat Knack in samenwerking met De Tijd, Le Soir en MO* eerder in de reeks Panama Papers al beschreef hoe een voormalige dochter van de Dexia-groep talrijke bedrijven hielp opzetten in belastingparadijzen, blijkt nu dat ook andere dochterbedrijven van Belgische bankgroepen actief waren in de offshore-wereld.

Duizenden offshore structuren voor Fortis-klanten

Zo onthullen de 11,5 miljoen gelekte documenten van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca de offshore-activiteiten van de Intertrust Group, die in 2002 werd overgenomen door Fortis en tot 2008 deel uitmaakte van de toenmalige Belgisch-Nederlandse bank- en verzekeringsgroep (waar ook de Belgische Fortis-bank toe behoorde).

‘Toen we onder het management van Fortis vielen, traden we op als “back office” voor een paar duizend offshorestructuren voor Fortis-klanten, voornamelijk beheerd vanuit Luxemburg’, geeft Anne Louise Metz toe, directeur communicatie van de Intertrust Group. ‘De scheiding tussen Intertrust en Fortis in 2009 betekende een transformatie in ons eigenaarschap en onze strategische focus.’ Intertrust zegt dat het sindsdien zijn klantenportfolio drastisch heeft aangepast en de relatie met een aantal groepen klanten heeft stopgezet.

Opmerkelijk is ook dat onderdelen van de Fortis-groep niet enkel in contact stonden met Mossack Fonseca voor de oprichting van offshores, maar ook met concurrent Trident Trust, naar eigen zeggen de ‘leidende onafhankelijke aanbieder van bedrijfs-, trust- en fondsendiensten aan de financiële dienstensector wereldwijd’.

KBC

Vervolgens is er de KBC Groep. Uit de gelekte documenten blijkt onder meer dat filialen van Kredietbank in Luxemburg en Zwitserland en van KBL in Monaco toelieten om bankrekeningen te openen op naam van offshores. De KBC Groep voert aan dat het steeds werkte ‘binnen de krijtlijnen van en met respect voor de lokale wettelijke en fiscale verplichtingen en onder toezicht van de lokale bankautoriteiten/toezichthouders’. Ze voegt eraan doe dat ze ‘vandaag een heel duidelijk beleid hanteert en niet betrokken is bij het opzetten van schermvennootschappen.’

Ook Bank Degroof, de grootste onafhankelijke private en zakenbank van België, staat vermeld in de Panama Papers. Uit de gelekte documenten blijkt onder meer dat bankrekeningen bij Bank Degroof op naam stonden van offshore bedrijven. Fidalux, waar Bank Degroof tot 2004 een participatie in aanhield, liet offshores oprichten op de Seychellen. En toen Banque Degroof Luxembourg in 2005 alle aandelen van Banque Nagelmackers Luxembourg verwierf, erfde ze ook het beheer van een aantal offshores.

Bank Degroof benadrukt dat het steeds advies en diensten heeft verleend ‘conform de lokale, Europese en internationale wetgeving’ en ‘scrupuleus de evolutie van de wetgeving [heeft] gevolgd die de laatste jaren sterk is geëvolueerd is’.

Experta leverde eigen stroman-directeurs

Ten slotte blijkt uit verdere analyse van de documenten over Experta dat de voormalige Luxemburgse Dexia-dochter zelf haar eigen “stroman-directeurs” leverde voor offshores. Dat gebeurde door drie Luxemburgse bedrijven, die op hun beurt waren opgericht door… twee offshores op de Britse Maagdeneilanden.

De fractieleiders in de Kamer beslisten afgelopen week om een ‘bijzondere commissie’ op te richten naar aanleiding van het Panama Papers-schandaal. Of de nieuwe onthullingen over de rol van de Fortis-groep en andere banken zullen leiden tot een ‘upgrade’ naar een heuse parlementaire onderzoekscommissie, moet nog blijken.

Lees het volledige artikel hier.

Partner Content