China heeft dinsdag de toegang tot berichten over Panama Papers via de website van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) geblokkeerd. In Rusland wordt het onderzoek gelezen als een complot tegen president Vladimir Poetin.

Volgens de nieuwswebsite China Digital Times, die opereert vanuit Hongkong, beval Peking alle verwijzingen naar het schandaal uit berichten van de lokale media te verwijderen, alsook het blokkeren van zoekopdrachten op internet naar Panama of de namen van Chinese bedrijven die in de PanamaPapers genoemd worden.

Uit de PanamaPapers bleek dat zowel de schoonbroer van de Chinese president Xi Jinping als de familieleden van minstens acht huidige en voormalige leden van de permanente commissie van het politburo via Mossack Fonseca offshore-vennootschappen zouden hebben opgericht.

De Chinese link in de Panama Papers kon u al lezen in de 10 ontluisterende verhalen uit de Panama Papers (verhaal 8).

Vladimir Poetin, Reuters
Vladimir Poetin © Reuters

Ook in Rusland wordt giftig gereageerd op de onthullingen van het ICIJ - waar Knack, Mo* Magazine, De Tijd en Le Soir ook aan meewerkten. PresidentVladimir Poeti en zijn entourage zetten het grootste journalistiek onderzoel ooit weg als een complot van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. De Kremlingezinde zender Russia Todaywijdt een lang en klagerig artikel aan de reden waarom Poetin overal ter wereld op voorpagina's en nieuwssites stond, terwijl hij niet in de gelekte documenten opduikt. Het gebruikt een pittige, maar erg discutabele Facbook-commentaar van een lezer als titel: Joseph Goebbels, propagandachef van de nazi's, zou 'minder vooringenomen' geweest zijn.

Een functionaris van het Russische anticorruptiebureau deed het werk van de onderzoeksjournalisten af als een "Westerse media-aanval" op Rusland. Irini Jarovaja van de anticorruptiecel laakte zowel de hoeveelheid aanvallen op alles wat Russisch is als de "simpliciteit" ervan. In de Doema, het Russische parlement, sprak zij van het "herhaaldelijk injecteren van kleine doses gif" in de hoop uiteindelijk een dodelijke dosis voor "het regime" te bekomen.

Van de Russische media berichtten enkel de kranten in Westerse handen, de Engelstalige Moscow Times bijvoorbeeld, over de "grootste journalistieke onthulling ooit". Poetins woordvoerder Dmitri Peskov had de bui vorige week reeds zien hangen. Hij waarschuwde toen dat een resem (Westerse) media van plan waren Poetins naam te besmeuren met "oneerlijke beschuldigingen".

Volgens de nieuwswebsite China Digital Times, die opereert vanuit Hongkong, beval Peking alle verwijzingen naar het schandaal uit berichten van de lokale media te verwijderen, alsook het blokkeren van zoekopdrachten op internet naar Panama of de namen van Chinese bedrijven die in de PanamaPapers genoemd worden. Uit de PanamaPapers bleek dat zowel de schoonbroer van de Chinese president Xi Jinping als de familieleden van minstens acht huidige en voormalige leden van de permanente commissie van het politburo via Mossack Fonseca offshore-vennootschappen zouden hebben opgericht. Ook in Rusland wordt giftig gereageerd op de onthullingen van het ICIJ - waar Knack, Mo* Magazine, De Tijd en Le Soir ook aan meewerkten. PresidentVladimir Poeti en zijn entourage zetten het grootste journalistiek onderzoel ooit weg als een complot van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. De Kremlingezinde zender Russia Todaywijdt een lang en klagerig artikel aan de reden waarom Poetin overal ter wereld op voorpagina's en nieuwssites stond, terwijl hij niet in de gelekte documenten opduikt. Het gebruikt een pittige, maar erg discutabele Facbook-commentaar van een lezer als titel: Joseph Goebbels, propagandachef van de nazi's, zou 'minder vooringenomen' geweest zijn.Een functionaris van het Russische anticorruptiebureau deed het werk van de onderzoeksjournalisten af als een "Westerse media-aanval" op Rusland. Irini Jarovaja van de anticorruptiecel laakte zowel de hoeveelheid aanvallen op alles wat Russisch is als de "simpliciteit" ervan. In de Doema, het Russische parlement, sprak zij van het "herhaaldelijk injecteren van kleine doses gif" in de hoop uiteindelijk een dodelijke dosis voor "het regime" te bekomen. Van de Russische media berichtten enkel de kranten in Westerse handen, de Engelstalige Moscow Times bijvoorbeeld, over de "grootste journalistieke onthulling ooit". Poetins woordvoerder Dmitri Peskov had de bui vorige week reeds zien hangen. Hij waarschuwde toen dat een resem (Westerse) media van plan waren Poetins naam te besmeuren met "oneerlijke beschuldigingen".