Dat kondigde de Palestijnse president Mahmoud Abbas woensdag aan tijdens een vergadering van de centrale raad van de PLO, de organisatie ter bevrijding van Palestina, in Ramallah.

Op 4 augustus wordt de aanvraag in Doha in Qatar, samen met experts van de Arabische Liga, opgesteld.

'We zullen de secretaris-generaal op de VN-veiligheidsraad een aanvraag overhandigen tot toetreding van Palestina en de erkenning van de Palestijnse staat volgens de grenzen van 1967', verklaarde Abbas aan het begin van de vergadering.

Amerikaans vetorecht

'We willen geen confrontatie met de Verenigde Staten', verzekerde Abbas. De Verenigde Staten lieten weten hun vetorecht in de Veiligheidsraad te willen gebruiken. Zij steunen traditioneel, al of niet stilzwijgend, Israël in haar aanspraken op grondgebied dat volgens de VN-afspraken niet aan hen toebehoort.

'De VN is ook geen alternatief voor vredesonderhandelingen met Israël', benadrukte Abbas. Volgens hem erkennen 122 naties de Palestijnse staat binnen de grenzen van 1967. (Belga/SD)

Dat kondigde de Palestijnse president Mahmoud Abbas woensdag aan tijdens een vergadering van de centrale raad van de PLO, de organisatie ter bevrijding van Palestina, in Ramallah. Op 4 augustus wordt de aanvraag in Doha in Qatar, samen met experts van de Arabische Liga, opgesteld. 'We zullen de secretaris-generaal op de VN-veiligheidsraad een aanvraag overhandigen tot toetreding van Palestina en de erkenning van de Palestijnse staat volgens de grenzen van 1967', verklaarde Abbas aan het begin van de vergadering. Amerikaans vetorecht 'We willen geen confrontatie met de Verenigde Staten', verzekerde Abbas. De Verenigde Staten lieten weten hun vetorecht in de Veiligheidsraad te willen gebruiken. Zij steunen traditioneel, al of niet stilzwijgend, Israël in haar aanspraken op grondgebied dat volgens de VN-afspraken niet aan hen toebehoort. 'De VN is ook geen alternatief voor vredesonderhandelingen met Israël', benadrukte Abbas. Volgens hem erkennen 122 naties de Palestijnse staat binnen de grenzen van 1967. (Belga/SD)