Palestijnse vlag niet welkom op Eurovisiesongfestival

Palestijnse vlag © Reuters

Het Eurovisiesongfestival verbiedt, net zoals de IS-vlag, de Palestijnse vlag tijdens de verschillende shows. ‘Palestina wordt toch erkend door Zweden?’

Zowel de Palestijnse als de vlag van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) is verboden op het Eurovisiesongfestival dat dit jaar plaatsvindt in Stockholm. ‘We willen ons met de wedstrijd niet mengen in een politiek debat’, luidt de officiële verklaring van de European Broadcasting Union (EBU). Dat schrijft The Telegraph.

Lijst niet bestemd voor publiek

‘Het is onaanvaardbaar dat de vlag van Palestina en de IS-vlag op een zelfde manier worden behandeld’, reageert Saeb Erekat, een Palestijnse vertegenwoordiger. ‘Palestina wordt erkend door 138 landen waaronder gastland Zweden en Groot-Brittannië.

De lijst met verboden vlaggen, waaronder ook die van Noord-Cyprus en Kosovo, was eigenlijk niet bestemd voor het grote publiek, geeft EBU toe. ‘We begrijpen dat zo’n verbod gevoelig ligt, we willen dan ook graag onze excuses aanbieden bij iedereen die zich hierdoor beledigd zou voelen.’ EBU eiste dan ook onmiddellijk dat Globe Arena, waar het muziekspektakel plaatsvindt, het overzicht offline haalde. Intussen werd een formeel document over de vlagpolitiek op de officiële website geplaatst.

Regenboogvlag en Rusland?

‘We willen de veiligheid van alle aanwezigen garanderen. We willen voorkomen dat er (politieke) relletjes ontstaan. Voor die reden werd een vlagpolitiek in het leven geroepen’, klinkt het bij EBU. Onder meer de Europese vlag en de regenboogvlag zijn wel toegelaten in het publiek. ‘De regenboogvlag representeert diversiteit, een waarde waar EBU helemaal achterstaat.’ Nochtans kan gezwaai met deze vlag tijdens het Russische optreden ook beschouwd worden als een politiek statement.

Israël doet sinds 1973 mee aan het Eurovisiesongfestival. Hoewel Israël geografisch geen Europees land is, kan het toch deelnemen aan de wedstrijd dankzij het EBU-lidmaatschap van de nationale omroep IBA. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content