Palestijnse tiener die in de cel zat omdat ze Israëlische soldaten sloeg vrijgelaten: ‘Verzet gaat voort’

Ahed Tamimi na haar vrijlating, Nabi Saleh, 29 juli 2018. © Reuters

Ahed Tamimi, de Palestijnse tiener die acht maanden in de gevangenis doorbracht omdat ze twee Israëlische soldaten had geslagen, is zondag vrijgelaten. Ze wil blijven strijden voor Palestijnse rechten, ze zei dat ‘het verzet voortgaat, vooral voor gelijke rechten’.

Het nieuws komt van een woordvoerder van de Israëlische gevangenis waar ze werd vastgehouden.

De gevangeniswoordvoerder zei dat de jonge vrouw van zeventien jaar, Ahed Tamimi, naar een controlepunt werd gebracht aan de Westoever, waar ze woont. Ook haar moeder is vrijgelaten, die eveneens betrokken was bij de feiten.

Tamimi is een symbool geworden van het Palestijnse verzet tegen de Israëlische militaire bezetting, terwijl veel Israëli’s haar van provocatie beschuldigen. Haar zaak leidde tot internationale kritiek op Israël rond de behandeling van Palestijnse jongeren in Israëlisch militaire rechtbanken.

Tamimi sloeg Israëlische soldaten. Of ze dat opnieuw zou doen, liet ze in het midden. ‘Ik kan niet zeggen wat er in de toekomst zal gebeuren. Ik ben vrij onder probatie, ik zou dus opnieuw gearresteerd kunnen worden. Ik hoop dat Palestina in de toekomst vrij zal zijn zodat dit niet nog eens moet gebeuren.’

De tiener werd als een held onthaald in haar dorp Nabi Saleh. Ze zei dat haar tijd in de cel ‘moeilijk en vernederend’ is geweest, maar dat ze er toch heeft kunnen studeren voor haar examens. Tamimi is van plan om rechten te studeren aan de universiteit.

Italianen die schildering maakten ook vrij

De Israëlische politie heeft zondag ook twee opgepakte Italianen vrijgelaten die op de omstreden grensmuur op de bezette Westelijke Jordaanoever een groot portret hadden geschilderd van Tamimi.

‘De twee Italianen die ervan verdacht worden de veiligheidsafsluiting te hebben gevandaliseerd en beschadigd in Bethlehem’ zijn vrijgelaten, zo liet de politie weten in een mededeling. Hun visa werden wel ingetrokken en ze moeten het land binnen de 72 uur verlaten. Als ze dat niet doen, zullen ze worden uitgewezen.

De Palestijn die hen vergezelde werd ook vrijgelaten. Zijn betrokkenheid bij de feiten zou niet groot geweest zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content