Palestijnse raketten komen neer nabij Israëlische kerncentrale

Rooksporen zijn te zien boven de noordelijke Gazastrook nadat raketten gelanceerd zijn naar Israël. © REUTERS

Twee raketten die vanuit de Gazastrook werden afgevuurd, zijn neergekomen in de buurt van de Israëlische stad Dimona. Daar is ook een nucleaire centrale is gevestigd.

Dat heeft het Israëlische leger gemeld via Twitter. “Enkele minuten geleden hebben Palestijnse terroristen uit Gaza drie raketten afgevuurd op Dimona. Twee daarvan zijn neergekomen, een andere werd onderschept door Iron Dome”, aldus het leger vlak na de aanval, daarmee verwijzend naar het Israëlische raketafweersysteem.

De Ezzedin al-Qassam Brigades, de gewapende vleugel van de Palestijnse beweging Hamas, heeft in een communiqué bevestigd dat het “drie M75 raketten heeft afgevuurd op Dimona”. De raketten hebben een bereik van ongeveer 80km.

Dimona, een stad in de Negevwoestijn, herbergt een van de twee nucleaire reactoren van Israël. De andere reactor bevindt zich in een onderzoekscentrum in Nahal Sorek, ten westen van Jeruzalem. Vermoed wordt dat Israël ongeveer 200 kernkoppen in zijn bezit heeft, maar het land zelf heeft de gewoonte om over dergelijke informatie niet te communiceren. Wetenschappers en politici hebben al verscheidene keren om de sluiting van de 50-jaar oude site in Dimona gevraagd omdat door de ouderdom van de reactor het risico op ongevallen zou zijn toegenomen.

Veiligheidsraad

De ambassadeurs van de Arabische landen bij de Verenigde Naties hebben aangedrongen op een noodvergadering van de VN-Veiligheidsraad over de situatie in de Gazastrook. “We hebben aan de voorzitter gevraagd dat de Raad bijeen zou komen om zich over de kwestie te buigen”, verklaarde de Koeweitse ambassadeur in naam van de Arabische landen. Hij vroeg de Raad om “de Israëlische agressie en de collectieve bestraffing van het Palestijnse volk een halt toe te roepen”.

De Saoedische ambassadeur stelde op zijn beurt dat “het disproportionele machtsgebruik” door het Israëlische leger niet te rechtvaardigen valt. Hij roep de Raad op “maatregelen te nemen om de bevolking te beschermen”. De Palestijnse vertegenwoordiger beschuldigde de Raad er dan weer van te treuzelen terwijl de agressie alsmaar voort duur.

De Israëlische ambassadeur Ron Prosor verklaarde daarna aan de pers dat “Hamas het conflict is begonnen en ons geen keuze laat.” Hij benadrukte dat het Israëlische leger precisiebombardementen uitvoert om burgerslachtoffers te vermijden.

Grondoffensief

De nieuwe golf van geweld in Israël en de Palestijnse gebieden is de ergste sinds het Israëlische offensief tegen Gaza eind 2012. Ook toen was het offensief bedoeld om een einde te maken aan de Palestijnse raketaanvallen. De Israëlische president Shimon Peres verklaarde woensdag nog in een interview met CNN dat zijn land de militanten in Gaza voldoende had gewaarschuwd. “Wij zijn de oorlog niet gestart vandaag, zij zijn enkele dagen geleden al begonnen. We hebben hen gewaarschuwd. We hebben hen gevraagd om te stoppen en hebben één dag gewacht, twee dagen, drie dagen… en ze bleven doorgaan.”

Volgens Peres zou een grondoffensief in Gaza “er wel eens erg snel kunnen komen”. Verwijzend naar de raketaanvallen vanuit Gaza zei hij tot slot dat indien de Palestijnen niet stoppen vroeger of later een grondoffensief het antwoord zal zijn.

Betoging in Brussel

Een 200-tal mensen, volgens een schatting van de politie, hebben betoogd voor het Europees Parlement in Brussel. Met hun actie willen ze “de oorlogsmisdaden van het Israëlische volk tegen de Palestijnen” aanklagen.

De betogers droegen een grote Palestijnse vlag boven hun paraplu’s. Volgens de manifestanten zijn er in de nacht van 30 juni op 1 juli 34 Israëlische aanvallen geweest op de Gazastrook, en dat in dichtbevolkte gebieden of zones met vluchtelingenkampen.

“We verwachten van de Europese Unie een sterke veroordeling van wat er zich momenteel in de Gazastrook afspeelt”, zei Mario Franssen, een woordvoerder van een van de organisaties die tot de actie hadden opgeroepen. “Ze moet haar economische macht aanwenden en de Associatieovereenkomst met Israël opzeggen. Respect voor de mensenrechten is een van de voorwaarden van dat akkoord.” (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content